American cultural diplomacy in Yugoslavia in the 1950s and 1960s: The role of the Rockefeller and Ford philanthropic foundations
1950'ler ve 1960'larda Yugoslavya'da Amerikan kültür diplomasisi: Rockefeller ve Ford hayırsever vakıfların rolü
  1. Tez No: 771506
  2. Yazar: HRUSTAN ŠIŠIĆ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika, Yugoslavya, Kültürel Diplomasi, Rockefeller, Ford, America, Yugoslavia, Cultural Diplomacy, Rockefeller, Ford
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Soğuk Savaş atmosferinde Yugoslavya'daki komünist otoriteler, eğitim, kültür ve sanat gibi alanlarda Amerikan vakıflarıyla işbirliğini ABD hükümetiyle işbirliğine göre daha az hassas bir konu olarak görüyorlardı. Rockefeller Vakfı, Yugoslavya'daki varlığıyla zaten çok iyi biliniyordu ve 1920'lerin sonlarından beri sağlık sektöründe ciddi yatırımları vardı. Savaş sonrası Yugoslavya'daki faaliyetleri, sosyal bilimler, ekonomi, tarım ve kitap temini ve diğer çeşitli yayınlara ek bir odaklanma ile devam etti. Ford Vakfı, 1950'lerin sonlarında kapsamlı eğitim değişim programına başladı. Yugoslavya'nın modernleşmesine etki eden üniversitelerin ve diğer çeşitli kurumların gelişmesinde Rockefeller Vakfı gibi Ford Vakfı'nın da önemli bir payı olmuştur. Rockefeller ve Ford Vakıflarının yardımıyla Yugoslavların ABD'deki prestijli üniversitelerde okumalarına, çeşitli alanlarda seçkin uzmanlarla işbirliği yapmalarına, devasa Amerikan endüstrilerini ziyaret etmelerine ve Birleşik Devletler'deki meslektaşlarıyla geniş bir iletişim ağı geliştirmelerine izin verildi. Vakıfların tüm bu faaliyetleri, Yugoslavya'da olumlu Amerikan imajının yayılmasına önemli bir katkı sağlamıştır. Bu çalışma, Soğuk Savaş'ın ilk on yıllarında Amerikan vakıflarının konumunu ve ABD dış politikası karşısındaki rolünü analiz ediyor. Bu araştırma özellikle, Amerikan hayır kurumlarının 1950'ler ve 1960'larda komünist Yugoslavya'daki müdahilliklerini ve Amerikan kültürel diplomasisindeki rollerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In the atmosphere of the Cold War, communist authorities in Yugoslavia considered cooperation with American foundations in fields such as education, culture, and the arts a less sensitive topic than with cooperation with the US government. The Rockefeller Foundation had already been very well known for its presence in Yugoslavia and had serious investments in the health sector since the late 1920s. Its activities in post-war Yugoslavia continued with an additional focus on the social sciences, economics, agriculture, and the supply of books and various other publications. The Ford Foundation began its massive educational exchange program in the late 1950s. Like the Rockefeller Foundation, the Ford Foundation had a significant share in the development of universities and various other institutions in Yugoslavia, which affected the modernization of Yugoslavia. With the help of the Rockefeller and Ford Foundations, the Yugoslavs were allowed to study at prestigious universities in the US, collaborate with elite experts in various fields, visit massive American industries, and develop a vast network of contacts with colleagues in the United States. All these activities of the foundations have made a remarkable contribution to spreading the positive American image in Yugoslavia. This study analyzes the position of American foundations during the early decades of the Cold War and their role vis-à-vis U.S. foreign policy. In particular, this research examines the American philanthropic foundations' involvement in communist Yugoslavia during the 1950s and 1960s and their role in American cultural diplomacy.