Geç başlangıçlı intrauterin gelişme geriliği olan gebeliklerde melatonin düzeyinin kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of melatonin levels in pregnancies complicated with late-onset IUGR with the levels in the control group
- Tez No: 771517
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKAN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Geç Başlangıçlı İUGG, İntrauterin Gelişme Geriliği, Melatonin, Fetal Gelişim Kısıtlılığı, Late Onset IUGR, Intrauterine Growth Retardation, Melatonin, Fetal Growth Retardation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada geç başlangıçlı İUGG olan gebelerde melatonin düzeyinin değerlendirilmesi ve sağlıklı gebelerdeki melatonin düzeyi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tez konusu prospektif vaka kontrol çalışması, T.C. SB. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Doğumhane ve Perinatoloji bölümünde yatan, dâhil etme/dışlama ölçütlerine göre geç başlangıçlı İUGG saptanan gebelerden oluşan vaka grubunun melatonin değerini, dâhil etme/dışlama ölçütlerine göre sağlıklı gebeliği olan gebelerin oluşturduğu kontrol grubu ile karşılaştırır. Çalışmaya katılan hastaların tamamının detaylı obstetrik değerlendirmesi yapılarak, klinik anamnezi alınmış, fetüsün biyometrik ölçümleri (BPD, HC, AC, FL), tahmini fetal ağırlığı, umbilikal arter S/D, umbilikal arter PI ve orta serebral arter PI gibi özellikleri ultrasonografik olarak değerlendirilip not edilmiştir. Hastane yatışında alınmış rutin kan tetkiklerine ek olarak, her iki grup gebe hastadan gece 00.00 ile 02.00 saatleri arasında kan örnekleri alınmış, 10 dakika 3000 devirde santrifüj edilip, serum örnekleri çalışılıncaya kadar -80C de dolapta tutulmuştur. Melatonin ELISA kiti ile serum örnekleri üzerinden melatonin düzeyleri ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Bu iki grubun melatonin düzeyleri ve ultrasonografik ölçümleri istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma 28 geç başlangıçlı İUGG tanısı alan gebe ile ek risk hastalığı olmayan 28 sağlıklı gebenin katılımıyla gerçekleşmiştir. Geç başlangıçlı İUGG tanılı hasta grubunda bulunanların VKİ değeri kontrol grubunda bulunanların ortalamasından anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Bu tez çalışması, geç başlangıçlı İUGG'lı gebelerde serum melatonin seviyesinin gece alınan kanda değerlendirilmesi açısından ilk olma özelliğini taşır. Melatonin ve İUGG ile ilgili önceye dayanan birçok çalışma olup melatonin düzeyi bir kısmında yüksek bir kısmında düşük bulunmuştur. Çalışmamızda, literatürdeki çoğu araştırmanın aksine, geç başlangıçlı İUGG grubunda melatonin düzeyi, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Kanın alındığı saat ve geç başlangıçlı İUGG olması bu farklılığa sebep olarak gösterilebilir, melatoninin mevsimsel ve günlük döngüde vücutta farklı konsantrasyonlarda bulunması diğer sebepler olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to test the melatonin level of pregnant women with late-onset IUGR to compare the results with the melatonin level of healthy pregnants. Materials and Methods: This prospective case-control study was carried out among the patients hospitalized in the Department of Obstetrics and Perinatology, the University of Health Sciences, Ankara Bilkent City Hospital. The case group is composed of the pregnant women with late-onset IUGR detected according to the inclusion/exclusion criteria while the control group is composed of healthy pregnant women. Detailed obstetric assessments of all patients covered in the study was done, clinical anamnesis was taken, and fetal biometric measurements (BPD, HC, AC, FL), estimated fetal weight, umbilical artery S/D, umbilical artery PI and middle cerebral artery PI were ultrasonographically evaluated and recorded. In addition to the routine blood tests taken during hospitalization, blood samples were taken from both pregnant groups between 00.00 and 02.00 at night, centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes and kept in the cabinet at -80C until the serum samples were studied. Melatonin levels were evaluated on serum samples by using the Melatonin ELISA kit and the results were recorded. The melatonin levels and ultrasonographic measurements of these two groups were statistically compared. Results: The research was carried out with the participation of 28 pregnant women diagnosed with late-onset IUGR and 28 healthy pregnant women without additional risk disease. The BMI value of the patients with the late-onset IUGR was found to be significantly lower than the value of those in the control group (p0.05). Conclusion: This study is the first to evaluate the serum melatonin level in the blood taken at night in pregnant women with late-onset IUGR. There are many previous studies on melatonin and IUGR; melatonin levels were found to be high in some of these studies and low in some others. As opposed to most studies in the literature, this study shows that the melatonin level was found to be higher in the late-onset IUGR group than the level in the control group. The time the blood was taken and the late-onset IUGR can be shown as the reasons for this difference. The different concentrations of melatonin in the body changing in line with the seasonal and daily cycle are thought to be other reasons.