Exploring teachers' perceptions of L1 use in the English language classroom at language schools in Istanbul
İstanbul'daki dil okullarında öğretmenlerin İngilizce sınıfında anadil kullanımına ilişkin algılarını keşfetme
- Tez No: 772025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: attitude, perceptions, own-language use, L2 maximisation, primary language
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İngilizcenin dünya çapında çeşitli alanlarda birincil dil olarak yayılmasından bu yana, en iyi öğrenme sonuçları için İngilizce dil sınıflarında öğrencilerin kendi dillerinin kullanımının benimsenip benimsenmeyeceği konusunda çok sayıda profesyonel tartışma yapılmıştır. Ancak, son zamanlarda, sınıfta yalnızca İngilizce kullanılmasıyla ilgili bu hipotez yavaş yavaş araştırılmaya başlandı ve kendi dilinin kullanılması hala incelenmektedir . Bu nedenle, bu çalışma, öğretmenlerin bakış açılarından anadili kullanım uygulamalarına kadar ışık tutmayı amaçlamaktadır. Örneklem, Türkiye'de İstanbul'da bulunan yüz üç İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler, araştırma sorularıyla ilgili nicel ve nitel verileri toplamak için kullanılan başlıca yöntemlerdir. Sonuçlar, yanıt verenlerin çoğunluğunun anadilin dil öğretimi ve öğreniminde kullanılması konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu. Cinsiyet, yaş, nitelikler, okul türleri, L1'e yönelik kullanım ve tutumlarla bazı ilişkiler gösterir. Tek yönlü varyans analizi ve ki-kare testlerinin ortaya koyduğu gibi, kamu sektöründeki kadın, acemi, mezun öğretmenler kendi dillerini kullanmaya daha fazla eğilim göstermektedir. Mevcut çalışmanın bulguları, anadili kullanım uygulamalarının İngilizce müfredatında daha geniş bir yer kapladığını göstermektedir. Anahtar Kelimeleri: tutum, algılar, kendi dilini kullanma, L2 maksimizasyonu, birincil dil
Özet (Çeviri)
There have been numerous professional discussions on whether or not to adopt the use of learners' own language in English language classes for best learning results since the spread of English as a primary language in various domains worldwide. Yet, lately, this hypothesis about using only English in class has been gradually investigated, and the use of own-language is still being examined. Therefore, this study aims to shed light on L1 use practices from the perspectives of teachers. The sample consists of one hundred and three English teachers in Istanbul in Turkey. Questionnaires and semi-structured interviews were the main methods used to collect quantitative and qualitative data on the research questions. The results revealed that the majority of the respondents agree with using L1 in language teaching and learning. Gender, age, qualifications, types of schools show some associations with the use and attitudes towards L1. Female, novice, graduated teachers in the public sector show more inclination towards the use of their own language as revealed by the one-way analysis of variance and the chi-square tests. The findings of the current study suggest that L1 use practices occupy a larger space in English curricula.