Olumlu çocukluk çağı yaşantılarının kariyer uyum yetenekleri ve yaşam doyumuyla ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 772040
  2. Yazar: FARUK ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGÜ BERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Uyumu, Olumlu Çocukluk Yaşantıları, Yaşam Doyumu, Career Adaptation, Life Satisfaction, Positive Childhood Experiences
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada olumlu çocukluk çağı yaşantılarıyla kariyer uyum yetenekleri ve yaşam doyumunun çeşitli değişkenlere göre ilişkilerinin incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca demografik değişkenlere göre çocukluk çağı yaşantılarıyla kariyer uyum yetenekleri ve yaşam doyumunun farklılık durumu incelenmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'de ve KKTC'de yaşayan 18 yaş üstü bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2021-2022 yılı bahar döneminde Türkiye'de ve KKTC'de yaşayan ve kendilerine çevrimiçi şekilde ulaşılabilen 18 yaş üstü 434 bireyden oluşmaktadır. Örneklem seçiminde basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Olumlu Çocukluk Çağı Yaşantıları Ölçeği, Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği Kısa Formu ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada IBM SPSS 22(Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak verilerin analizi gerçekleştirilmiştir. Oluşan verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için“Normallik Testi”gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağıldığı belirlenmiş ve Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği, Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği Kısa Formu ve Yaşam Doyumu puanlarının demografik değişkenlere göre incelenmesinde Parametrik Testlerden, ttesti ile One Way Anova testi kullanılmıştır. Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği, Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği Kısa Formu ve Yaşam Doyumu puanlarının ilişkisi içinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan bireylerin SosyoDemografik özelliklerinin belirlenmesi için“Frekans”analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların Olumlu Çocukluk Yaşantıları (OÇY) ölçeği, Kariyer Uyum Yetenekleri (KUY) Ölçeği Kısa Formu ve Yaşam Doyumu Ölçeklerinden aldıkları toplam puanların birbirleriyle pozitif yönde ilişkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. OÇY ve Yaşam Doyumu (YD) ile KUY'nin alt boyutları (ilgi, kontrol, merak, güven) ile arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırmada evli katılımcıların yaşam doyumu düzeylerinin bekâr katılımcılara oranlara yüksek olduğu, katılımcıların yaşları arttıkça yaşam doyumu düzeylerin arttıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışan bireylerin çalışmayan bireylere göre yaşam doyumu düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between positive childhood experiences, career adaptability and life satisfaction was investigated according to various variables. Moreover, the difference between childhood experiences, career adaptability and life satisfaction was examined according to demographic variables. The population of the research consists of individuals over the age of 18 living in Turkey and the TRNC. The sample of the study, on the other hand, consists of 434 individuals over the age of 18 living in Turkey and the TRNC in the spring term of 2021-2022. Simple random sampling method was used in sample selection. 'Personal Information Form', 'Positive Childhood Experiences Scale', 'Career Adaptation Scale Short Form' and 'Life Satisfaction Scale' were used in the study. Data analysis in the research was carried out using the IBM SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) program. 'Normality Test' was conducted to determine whether the obtained data were normally distributed. It was determined that the data were normally distributed and 'Parametric Tests', 't-test' and 'One Way Anova' test were used in the analysis of 'Positive Childhood Experiences Scale', 'Career Adaptation Scale Short Form' and 'Life Satisfaction' scores according to demographic variables. Correlation analysis was used in the relationship between Positive Childhood Experiences Scale, Career Adaptation Scale Short Form and Life Satisfaction scores. 'Frequency analysis' was performed to determine the socio-demographic characteristics of the individuals forming the sample. According to the research findings, it was concluded that the total scores of the participants from the Positive Childhood Experiences (PCE) scale, the Career Adaptation Skills Scale (CAS) Short Form, and the Life Satisfaction Scales were positively related to each other. There were significant positive correlations between PCE, Life Satisfaction (LS) and sub-dimensions of CAS (perception, control, curiosity, trust). In the study, it was concluded that the life satisfaction levels of the married participants are higher than the single participants and that the level of life satisfaction increases as the age of the participants increase. In addition, it was found that working individuals have higher life satisfaction levels than non-working individuals.