Why do Turkish millennials wish to move abroad? Aims and reasons
Türkiye'deki Y kuşağı neden yurtdışına gitmek istiyor? Amaçlar ve nedenler
- Tez No: 772280
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Y kuşağı, yurtdışına çıkış amaçları, yurtdışına çıkış sebepleri, göç, Generation Y, aims for moving abroad, reasons for moving abroad, migration
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Türkiye'de Y kuşağı iş yaşamında ve sosyal yaşamda önemli bir rol oynamaktadır. Son on yılda Y kuşağının yurtdışında yaşamak için sıklıkla Türkiye'den gitmeyi düşündüğü bilinmektedir. Bu çalışma, Y kuşağının yurtdışına göç etme sebeplerini, amaçlarını ve bunlarla ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, bu amaç doğrultusunda, Türkiye'de yaşayan 241 Y kuşağı bireye anket soruları sorulmuş ve elde edilen veriler üzerinden faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda iş hayatından memnun olmamak, fırsatların eksikliği ve ülkenin durumunda memnun olmamak şeklide ifade edilebilecek 3 sebep faktörü ve daha iyi bir hayata sahip olmak, Türkiye'den ve aileden uzaklaşmak ve kariyer gelişimi olarak ifade edilebilecek 3 amaç faktörü ortaya çıkmıştır. Daha sonra hangi sebep faktörlerinin hangi amaç faktörlerini ne ölçüde etkilediği analiz edilmiştir. Üç sebep faktörünün hepsi de daha iyi bir hayata sahip olmak üzerinde pozitif etkiye sahip olur iken, Türkiye'den ve aileden uzaklaşmak üzerinde üç faktörün de etkisi olmadığı görüldü. Kariyer gelişimi amacını, iş hayatından memnun olmamak ve fırsatların eksikliği önemli düzeyde pozitif yönde, ülkenin durumundan memnun olmamak önem düzeyi daha az olmakla birlikte negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Generation Y (Millennials) plays an important role in business and social life in Türkiye. Since the last decade, it has been known that Millennials often think about moving abroad. This study aimed to identify the aims and reasons for Turkish Millennials moving abroad, as well as the factors associated with them. In the study, in line with this purpose, 241 Turkish Millennials were asked survey questions and factor analysis was performed on the obtained data. The results of the factor analysis produced 3 reason factors as dissatisfaction with the work environment, lack of opportunities, and dissatisfaction with the situation in the Türkiye and 3 aim factors having as a better life, being away from Türkiye and family, and career advancement. Then, which reason factors affect which aim factors and to what extent were analyzed. While all three reason factors had a positive effect on having a better life, it was seen that all three factors had no effect on being away from Turkey and family. Dissatisfaction with business life and lack of opportunities affected the purpose of career development positively at a significant level, while being dissatisfied with the situation of the country negatively affected the aim of career development, although its level was less significant.