International trade services and their role in enhancing economic capabilities with reference to Iraq (2008-2019)
Uluslararası ticaret hizmetleri ve Irak referansıyla ekonomik kabiliyetlerin artırılmasına yönelik rolü (2008-2019)
- Tez No: 772409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE BURCU ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dünya Ticaret Örgütü, küresel ekonomi, yatırımlar, ekonomik diplomasi, World Trade Organization, global economy, investments, Economic diplomacy
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Geçtiğimiz on yıllarda dünya, ekonomik diplomasiye ek olarak küresel ekonominin işleyişinde de büyük bir dönüşüme tanık oldu. Dünya ülkelerinin çoğu, bireysel gelirdeki artışın yanı sıra bireysel gelirdeki artıştan kaynaklanan yaşam standardındaki büyüme ve iyileşme ile ülkelerin ekonomisine tahakkuk eden olumlu faydalar için uluslararası hizmet ticaretinde çalışma eğiliminde olmuştur. Diğer ülkelerle ticaret ve ev sahibi ülkede yapılan yatırımlar yoluyla milli gelirin yanı sıra ülkeye döviz rezervi sağlanması Bu çalışmada, politika, teori ve GATT'tan Dünya Ticaret Örgütü'ne kadar yapılan anlaşmalar açısından genel olarak uluslararası hizmet ticaretine atıfta bulunulacaktır. Araştırma, özellikle Irak ekonomisinin ve yeniden yapılandırılmasının ve uluslararası hizmet ticaretinin Irak üzerindeki etkisinin kapsamının yanı sıra, Irak hükümetinin Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmak için alması gereken gereklilikler, prosedürler ve değişiklikleri içermektedir. Bu araştırmada, Irak ekonomisini geliştirmek ve büyütmek ve karşılaştırmalı üstünlüğe ilişkin endüstriler kurabilmek için Irak'ı Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmaya iten bir takım sonuçlara ve önerilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the past decades, the world has witnessed a major transformation in the operations of the global economy in addition to economic diplomacy. Most countries in the world have tended to engage in international trade in services for the positive benefits that accrue to the economies of countries through growth and improvement in the standard of living that results from an increase in individual income, in addition to an increase in national income through trade with other countries and investments made in the host country, as well as providing the country with a reserve in foreign currency. In this study, reference will be made in general to international trade in services in terms of policies, theories, and agreements concluded from the GATT all the way to the World Trade Organization. The research includes, in particular, the study of the Iraqi economy and its restructuring and the extent of the impact of international trade in services on Iraq, in addition to the requirements, procedures, and amendments that must be taken by the Iraqi government to join the World Trade Organization. In this research, a number of results and recommendations have been reached that push Iraq to join the World Trade Organization to improve and grow the Iraqi economy and to be able to establish industries related to comparative advantage.