Üniversite öğrencilerindeki somatizasyon belirtileri ile çocukluk çağı travmaları ilişkisinde bilinçli farkındalığın düzenleyici rolünün incelenmesi
Analysis of the moderator role of mindful awareness in the relationship of somatization symptoms and childhood trauma in university students
  1. Tez No: 772431
  2. Yazar: FULYA BÜYÜKBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Travma, Bilinçli Farkındalık, Somatization, Trauma, Mindful Awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerindeki somatizasyon belirtileri ile çocukluk çağı travmaları ilişkisinde bilinçli farkındalığın düzenleyici rolü incelenmektedir. Araştırma, 18-35 yaş aralığında İstanbul ilinde üniversitede öğrenim gören 500 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 250 kadın (%50), 250 erkek (%50) katılmıştır. DSM-5 Düzey 2 Bedensel Belirti Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ-33) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) uygulanmıştır. ÇÇTÖ- Duygusal Taciz, DSM-5 Düzey 2 Bedensel Belirti Ölçeğinden alınan puanlar kadın katılımcılarda, erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Çocukluk Çağı Travmaları ile Bedensel Belirtiler ile arasında pozitif korelasyon, Bilinçli Farkındalık ile negatif korelasyon, Bilinçli Farkındalık ile Bedensel Belirtiler arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Yapılan düzenleyici rol analizi sonucunda, Çocukluk Çağı Travmalarının Bedensel Belirtileri yordamasında Bilinçli Farkındalığın düzenleyici rolü olmadığı bulunmuştur. Çocukluk çağı travmatik olayları ile bedensel belirtiler arasındaki ilişkiye bilinçli farkındalığın düzenleyici bir role sahip olduğu varsayılarak yapılan analizlerin sonucu istatiksel olarak anlamlı olmamaktadır. Bilinçli farkındalığın, somatizasyon belirtileri ile çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinde düzenleyici rolünün istatiksel olarak anlamlı olmamasının çeşitli nedenlerinden biri kullanılan ölçekler ile ilişki olabilir. Çocukluk çağındaki travmatik olayların bedensel belirtiler ve bilinçli farkındalık ile ilişkiye sahip olması, yapılan klinik çalışmalarda bireylerin psikolojik sağlığını güçlendirecek çalışmalar yapılmasını sağlayabilir. Çocukluk çağında travmatik olaya maruz kalan bireyler için bilinçli farkındalık terapilerini de içeren iyileştirici müdahaleler travmatik olayların psikosomatik etkileri konusunda olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the moderator role of mindfulness in the relationship between somatization symptoms and childhood traumas in university students is examined. The research was carried out on 500 university students between the ages of 18-35 at a university in Istanbul. 250 female (50%) and 250 male (50%) students participated in the study. DSM-5 Level 2 Somatic Symptom Scale, Childhood Trauma Scale (CTS-33) and Conscious Awareness Scale (CIPI) were applied. The scores obtained from the CTQ- Emotional Harassment, DSM-5 Level 2 Somatic Symptom Scale were found to be significantly higher in female participants than in males. A positive correlation between Childhood Traumas and Somatic Symptoms, a negative correlation between Conscious Awareness and Somatic Symptoms, and a negative correlation between Conscious Awareness and Somatic Symptoms were found. As a result of the regulatory role analysis, it was found that Conscious Awareness did not have a moderator role in predicting the Bodily Symptoms of Childhood Traumas. The results of the analyzes made on the assumption that conscious awareness has a regulatory role on the relationship between childhood traumatic events and somatic symptoms are not statistically significant. One of the various reasons why the moderator role of mindfulness in the relationship between somatization symptoms and childhood traumas is not statistically significant may be the relationship with the scales used. The fact that childhood traumatic events have a relationship with somatic symptoms and conscious awareness may lead to clinical studies that will strengthen the psychological health of individuals. For individuals who were exposed to a traumatic event in childhood, remedial interventions and mindfulness therapies, may produce positive results on the psychosomatic effects of traumatic events.