Organizational resilience during the Coronavirus pandemic: The influence of corporate social responsibility strategy and mediating role of organizational citizenship and innovative behaviour
Ürünlerin pazarlama yönetimini geliştirmek için stratejik plan
- Tez No: 772432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Resilience, Innovative Behavior, Corporate Social Responsibility, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Örgütsel Dayanıklılık, edebiyatte, örgütün rekabetli koşullarını koruyabilmesi veya meydana gelen istenmeyen olası koşulları kendi lehine kullanabilmesi için esnek ve stresli koşullara uyumunu kolaylaştıran örgütsel direnç yetenekleri olarak da tanımlanmaktadır. Bu araştırma, betimsel bir anket araştırmasıdır. Araştırma nüfusu, İran'daki Parsian Azadi zincir otellerinin personelidir. En sonunda 210 deneğin toplandığı ve analiz edildiği örneklem grubunu seçmek için mevcut örnekleme kullanılmıştır. Araştırma değişkeni ölçme aracı olarak geçerliliği ve güvenilirliği onaylanmış bir anket kullanılmıştır. Veri tümdengelim analizi için uygunluk faktör analizi ve özel olarak hipotezi test etmek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, çalışanlara yönelik KSS'nin örgütsel vatandaşlık davranışı ve yenilikçi davranış üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Müşterilere yönelik KSS, yenilikçi davranış üzerinde önemli bir etkiye sahipti ve örgütsel vatandaşlık davranışı, yenilikçi davranış üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Aslında, yenilikçi davranış, bu değişken bütünlüğü, çevikliği ve sağlamlığı etkilediği için kurumsal dayanıklılık göstergelerini iyileştirebilir. Anahtar Kelemeler: Örgütsel Dayanıklılık, Yenilikçi Davranış, (KSS) Kurumsal Sosyal Sorumluluk- EN (CSR), Örgütsel Vatandaşlık Davranışı
Özet (Çeviri)
“Organizational Resilience”has been defined also as organizational resistance capabilities in literatures which facilitate the flexibility and conformity of the organization with stressful conditions to be able to preserve his competitive conditions or to utilize the occurred undesired possible conditions in his favor. The present study is a descriptive survey research. Research population is personnel of Parsian Azadi chain hotels in Iran. Available sampling was used to choose the sample group in which 210 subjects were gathered and analyzed at last. A questionnaire with confirmed validity and reliability was used as the study variable measuring tool. Conformity factor analysis was used for data deductive analysis and structural equations model was particularly used to test the hypothesis. The study results revealed that CSR toward employee had a significant effect on organizational citizenship behavior and innovative behavior. CSR toward customers had a significant effect on innovative behavior and organizational citizenship behavior had a significant impact on innovative behavior. In fact, innovative behavior could improve organizational resilience indicators since this variable affects integrity, agility and robustness.