Yüz yüze ve çevrimiçi yaratıcı drama eğitmenliği/liderliği program etkinliklerine ilişkin katılımcı görüşleri
Participant views on face-to-face and online creative drama instructor/leadership program activities
- Tez No: 772825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Acil Uzaktan Eğitim, Yaratıcı Drama, Yaratıcı Drama Eğitmeni/Lideri, Yaratıcı Drama Eğitmenliği Programı, Creative Drama, Creative Drama Instructor/Leader, Creative Drama Instructor Program, Emergency Distance Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı yüz yüze ve çevrimiçi yaratıcı drama eğitmenliği/liderliği programına katılan yaratıcı drama eğitmen adaylarının yürütülen program etkinliklerine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışmada Çağdaş Drama Derneği'nin Adana, Ankara, Antalya, Burdur, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir ve Niğde illerinde yürüttüğü yaratıcı drama eğitmenliği programına katılan 122 eğitmen adayının görüşleri alınmıştır. Bu eğitmen adayları drama eğitimlerinin bir kısmını yüz yüze bir kısmını da çevrimiçi almıştır. Çalışmada nicel ve nitel verilerin birlikte toplanmasına ve yorumlanmasına imkân tanıyan açımlayıcı sıralı karma araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın nicel verileri alanyazın, katılımcı ve uzman görüşlerine göre geliştirilen likert tipi 5'li dereceli 50 maddelik görüş alma formu ile çevrimiçi toplanmıştır. Formun Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı yüz yüze eğitim için 0,987, çevrimiçi eğitim için ise 0,971 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nitel verileri uzman görüşlerine göre geliştirilen yapılandırılmamış açık uçlu sorularla yazılı ve bireysel görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Nicel veriler arasında cinsiyete, mesleğe ve yaşa göre anlamlı fark olup olmadığı non-parametrik testlerle belirlenmiştir. Nitel veriler ise kelime kelime içerik analizi ile incelenmiş ve ortaya çıkan kodlarla 13 tema oluşturulmuştur. Çalışmada katılımcıların yüz yüze ve çevrimiçi eğitime yönelik görüşleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı cinsiyet, meslek ve yaş değişkenlerine göre karşılaştırılmıştır. Her üç değişkene göre yüz yüze eğitimin anlamlı derecede çevrimiçi eğitimden daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Nitel veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizi ile hem yüz yüze hem de çevrimiçi eğitimin öğrenme, yaratıcı drama ile ilgili öğrenme, düşünme becerileri, sosyal beceriler, iletişim, değerler temaları ile ilgili alanlarda olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir. Yüz yüze eğitimin çevrimiçi eğitimden farklı olarak araştırma becerileri hariç tüm temalarda olumlu katkısı olduğu belirlenirken, sadece öğrenme temasında olumsuz görüş olduğu belirlenmiştir. Çevrimiçi eğitim öğrenme, yaratıcı drama ile ilgili öğrenme, verimlilik ve araştırma becerilerine olumlu katkı sağlamıştır. Ayrıca çevrimiçi eğitimin öğrenme, ölçme ve değerlendirme, sosyal beceriler, iletişim, duygular, kişisel özellikler, yönetim becerileri temalarında olumsuz algılandığı ortaya çıkmıştır. Yaratıcı dramanın öncelikle yüz yüze uygulanması gerektiği ancak mümkün olmadığı durumlarda özellikle teorik kısımların çevrimiçi verilebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of the creative drama instructor candidates who participated in the face-to-face and online creative drama instructor/leadership program about the program activities. In the study, the opinions of 122 teacher candidates who participated in the creative drama training program carried out by the Contemporary Drama Association in Adana, Ankara, Antalya, Burdur, Bursa, Hatay, Istanbul, Izmir and Niğde provinces were taken. These trainer candidates received some of their drama training face-to-face and some online. In the study, an explanatory sequential mixed research design was used, which allows the collection and interpretation of quantitative and qualitative data together. The qualitative data of the study were collected online with a likert-type 5-point 50-item opinion form developed according to the literature, participant and expert opinions. The Cronbach Alpha internal consistency coefficient of the form was determined as 0.987 for face-to-face education and 0.971 for online education. The qualitative data of the research were obtained through written and individual interviews with unstructured open-ended questions developed according to expert opinions. Whether there was a significant difference between the quantitative data according to gender, occupation and age was determined by non-parametric tests. Qualitative data were analyzed by word-for-word content analysis and 13 themes were created with the codes that emerged. In the study, whether the difference between the participants' views on face-to-face and online education was statistically significant was compared according to gender, occupation and age variables. According to all three variables, it has been determined that face-to-face education is significantly better than online education. With the analysis of the data obtained from the qualitative data collection tools, it was determined that both face-to-face and online education contributed positively to the areas related to learning, learning about creative drama, thinking skills, social skills, communication and values. While it was determined that face-to-face education had a positive contribution to all themes except for research skills, unlike online education, it was determined that there was only a negative opinion in the learning theme. Online education contributed positively to learning, learning about creative drama, productivity and research skills. In addition, it was revealed that online education was perceived negatively in the themes of learning, measurement and evaluation, social skills, communication, emotions, personal characteristics, and management skills. It has been suggested that creative drama should be applied face-to-face first, but in cases where it is not possible, especially the theoretical parts can be given online.