Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin savunma mekanizmaları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between defense mechanisms andlevels of conscious awareness of physical education and sportsschool students
  1. Tez No: 773147
  2. Yazar: MANOLYA CELBAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Savunma Mekanizmaları, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, İmmatür Savunmalar, Nevrotik Savunmalar, Olgun Savunmalar, conscious awareness, defence mechanisms, school of physical education and sports, immature defences, neurotic defences, mature defences
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin savunma mekanizmaları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde öğrenim gören 237 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Andrews ve ark. (1993) tarafından geliştirilen Yılmaz ve ark. (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan Savunma Biçimleri Testi (SBT-40) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ), Brown ve Ryan (2003) tarafından geliştirilmiş, Özyeşil ve ark. (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) kullanılmıştır. Anketlerden toplanan veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için Independent t Testi ve Tek-Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmadaki değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Yapılan analizlerde savunma mekanizmalarının alt boyutlarında immatür savunmaların, nevrotik savunmalar, olgun savunmalar ve savunma mekanizmaları ölçeğinin toplam puanları arasında pozitif yönde anlamlı zayıf bir ilişki bulunmaktadır (r:0,402; p:0.000; r:0,386; p:0.000; r:0,760; p:0.000). Bilinçli farkındalık ölçeği ile immatür savunmalar arasında negatif yönde anlamlı zayıf bir ilişki bulunmamıştır (r:-0,226; p:0.000) Bilinçli farkındalık ölçeği ile olgun savunmalar arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (r:-0,226; p:0.000). Değişkenler incelendiğinde cinsiyet ve bölüm değişkenleri arasında herhangi bir farklılaşmaya rastlanılmamıştır (p> 0,05). Gelir değişkeni incelendiğinde ise savunma mekanizmaları ölçeğinin alt boyutlarından sadece olgun savunmalar düzeyinde düşük gelir düzeyine sahip olan öğrenci grubunun lehine bir farklılık olduğu görülmüştür (F:4,342; p:0.014). Meditasyon/yoga yapan ve yapmayanlara bakıldığında sadece olgun savunma biçiminde çok düşük düzeyde bir farklılaşma görülmüştür (p:0,049). Ölçeklerin travma değişkenine göre incelenmesinde Savunma mekanizmaları ölçeğinin alt boyutlarında travma yaşayanların travma yaşamayanlara immatür savunma biçimi kullanma düzeyleri (t=2,238: p=0,026) arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Son olarak psikolojik danışmanlık hizmeti alan/almayan ve spor yapan/yapmayan katılımcılar arasında bir farklılaşma olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır (p> 0,05). Araştırma sonucunda, korelasyon analizi bulguları bilinçli farkındalık ölçeğinin, savunma mekanizmaları ölçeğinin immatür ve olgun savunmalar alt boyutlarıyla arasında düşük düzeyde ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bilinçli farkındalık ölçeği ile savunma mekanizmaları ölçeğinin toplam puanına bakıldığında aralarında herhangi bir ilişki olmadığı görülmüştür. 11 Araştırmada daha güvenilir ve geçerli sonuçlar elde edebilmek adına daha fazla öğrenci ve üniversite üzerinde çalışma yapılabilir. Literatürde savunma mekanizmaları ile sporcu bilinçli farkındalığını araştıran bir çalışma mevcut değildir. Bu konunun daha detaylı incelenmesi, sporcuların farkındalıklarının artmasını sağlayarak performanslarını olumlu yönde etkilemeleri mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether or not there is a connection between conscious awareness level and defense mechanisms among school of physical education and sports students. Sample group of this study is 237 students of Hatay Mustafa Kemal University. The Defense Style Questionaire (SBT-40) developed by Andrews et al. (1993) and adopted to Turkish by Yılmaz et al.(2007), Mindful Attention Awareness Scale developed by Brown and Ryan (2003) adopted to Turkish by Özyeşil et. al (2011) was used to collect data. Data collected from the surveys analisied using SPSS Statiscitcs V22.0. Since the data showed normal distribution curve, Indipendent T Test and one-way analysis of variance (anova) was used. In order to determine the relationship of among variables the Pearson Correlation Test was used. Analysis present a positevely weak meaningful realiton among the total scores of immature defences, neurotic defences and mature defences the sub-dimensions of defense mechanisms. (r:0,402; p:0.000; r:0,386; p:0.000; r:0,760; p:0.000). The research has not showed a negative significant weak relation between immature defences and mindfullnes scale. (r:-0,226; p:0.000) On the other hand there is a positive meaningful relation between mindfullness scale and mature defences. (r:-0,226; p:0.000).When the variables evaluated gender and department variables has not presented a differentiation. (p> 0,05). When the income variable is examined, there is a difference in favor of the student group with low income level, only at the level of mature defenses, one of the sub-dimensions of the defense mechanisms scale. (F:4,342; p:0.014). Looking at those who meditate and practice yoga and those who don't, only a very low level of differentiation has seen in the mature defense. (p:0,049). When the scales is examined according to the trauma variable in the sub-dimensions of the defense mechanisms scale, a significant difference has been found between the levels of using immature defense style between those who has experienced trauma (t=2,238: p=0,026) and those who has not experience trauma.Finally, it is found that there is no differentiation between the participants who has or has not received psychological counseling service and those who has or has not do sports (p> 0.05). It is concluded after the research that correlation analysis findings show a low relation between of immature and mature defenses the sub-dimensions of the defense mechanisms scale and the mindfulness scale.When the total score of the mindfulness scale and the defense mechanisms scale is examined, it is seen that there is no relationship between them. In order to obtain more reliable and valid results in the research, the research might be extented to more students and universities.There is no study in the literature exemining defense mechanisms and 13 athlete mindfullnes awareness. If this study is to be elaborated it might be possible to increase the awareness of the athletes and to affect their performance positively.