Açık ve uzaktan öğrenmede yenilikçi e-öğrenme tasarımları: Oyunlaştırma odaklı bir ders modeli
Innovative e-learning designs in open and distance learning: A gamification-focused course model
- Tez No: 773159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KAYABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve Uzaktan Öğrenme, Oyunlaştırma, Agile Metodoloji, H5P, Öğretim Tasarımı, Open and Distance Learning, Gamification, The Agile Metholodogy, H5P, Instructional Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Oyunlar ve oyun kültürü, insanlık kadar eski bir kavramdır. İnsan gelişiminin ve hayatının ayrılmaz birer parçası oyunlar, farklı alanlarda ve amaçlarla kullanılmaktadır. Bu araştırma, oyunlaştırma teorisi temel alınarak hazırlanan açık ve uzaktan öğrenme tasarımlarında öğrenenlerin katılım, akış, motivasyon ve başarılarının araştırılmasını amaçlamaktadır. Belirlenen amaç doğrultusunda kuramları temel alan ve uygulamaya yansıtan bu çalışmada, Agile metodoloji kullanılmıştır. Tez yazım süreci proje yönetim sistemi olarak görülmüş ve projenin nihai çıktısı olarak tez raporu belirlenmiştir. Çalışma karma araştırma yöntemlerinden biri olan sıralı açıklayıcı araştırma deseni ile desenlenmiştir. E-öğrenme Malzemelerinin Geliştirilmesi dersindeki öğrenenlerin demografik bilgileri, ölçek verileri ve yorumları çevrimiçi anket kullanılarak toplanmıştır. Bununla birlikte, Moodle ÖYS'de ve Level up eklentesinde öğrenenlerin oyunlaştırma etkinliklerinin yakalanması, depolanması ve analizi için kaydedilen bilgiler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yetişkin öğrenenlerin oyunlaştırma ve öğrenme etkinliklerine katılımlarının yüksek olduğu gözlemlenmiştir. 23953 öğrenme etkinliği sistem içerisinde kaydedilmiştir. Öğrenenlerin en sık deneyimlediği etkinliğin bulmaca olduğu sistem verileriyle belirlenmiştir. Oyunlaştırma etkinliklerine katılım gösteren yetişkin öğrenenlerin %76,7'si E-öğrenme Malzemelerinin Geliştirilmesi dersini başarıyla tamamladıkları gözlemlenmiştir. İçerik çeşitliliğinin fazla olması ve etkileşimli etkinliklerin yoğunluğu öğrenenler tarafından olumlu karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
Games and game culture is a concepts as old as humanity. Games, which are an integral part of human development and life, are used in different fields and for different purposes. This research aims to investigate learners' participation, flow, motivation and success in open and distance learning designs based on gamification theory. Agile methodology was used in this study, which is based on the theories and reflects them to practice in line with the determined purpose. The thesis writing process was seen as a project management system and the thesis report was determined as the final output of the project. The study was designed with the sequential explanatory research strategy, which is one of the mixed research methods. Demographic information, scale data and comments of the learners in the Development of E-learning Materials course were collected using an online questionnaire. In addition, the recorded information was used to capture, store and analyze the gamification activities of the learners in the Moodle LMS and Level up a plugin. As a of the research, it was observed that adult learners participation in gamification and learning activities was high. 23953 learning activities were recorded in the system. It was determined by the system data that the most common activity experienced by the learners was puzzle. It was observed that 76.7 of adult learners who participated in gamification activities successfully completed the Development of E-learning Materials course. The diversity of content and the intensity of interactive activities were positively received by the learners.