İşletmelerin katılım bankalarını tercih etme sebepleri: Balıkesir ili örneği
Why do businesses prefer participation banks: The case of Balıkesir province
- Tez No: 773183
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN SEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Katılım Bankaları, Kredi, Mevduat, Faizsiz Finans, Banking, Participation Banks, Credit, Deposit, Interest Free Finance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Katılım bankaları, kamu sermayeli katılım bankalarının kurulmasıyla bankacılık sektöründe giderek yer edinmiş ve büyük bir ivme yakalamıştır. Bu bankalar kuruluşları ve çalışma şartlarıyla dini hususlara bağlı olsa da, günümüzde katılım bankalarını tercih eden müşterilerin büyük bir kısmı dini hususlardan bağımsız bir şekilde katılım bankalarıyla çalışma sürdürmektedir. Katılım bankalarını tercih eden müşterilerin, tercih etme sebepleri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu tezin amacı da işletmelerin katılım bankalarını tercih etme sebeplerinin öğrenilmesidir. Bu bağlamda, katılım bankalarını tanıyabilmek için ilk bölümde neden kuruldukları, fon toplama ve kullandırma yöntemleri ve katılım bankalarının kavramsal çerçevesi ele alınmıştır. İkinci bölümde Dünya'da katılım bankaları gelişimi, Türkiye'de katılım bankalarının gelişimi, katılım bankalarının önemi, faaliyette bulunan katılım bankaları, finans sektörü içerisindeki yeri ve Balıkesir ilinde katılım bankalarının verileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise işletmelerin katılım bankalarını hangi gerekçeler ile tercih ettiklerini inceleyebilmek adına Balıkesir ili kapsamında katılım bankalarını tercih eden 50 işletmeye anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde katılım bankalarının tanınırlığı ve memnuniyet düzeyine ilişkin sorular, ikinci bölümünde katılım bankalarını tercih eden işletmelerin katılım bankaları hakkındaki düşüncelerine ilişkin sorular ve üçüncü bölümde tercih nedenlerinin önemlilik düzeylerine ilişkin sorular bulunmaktadır. Anket sonuçları grafik yardımıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Participation banks have gradually gained a place in the banking sector and gained a great momentum with the establishment of state-owned participation banks. Although these banks are dependent on religious issues with their establishments and working conditions, most of the customers who prefer participation banks today continue to work with participation banks independently of religious issues. Many studies have been conducted on the reasons why customers prefer participation banks. The aim of this thesis is to learn the reasons why businesses prefer participation banks. In this context, in order to get to know the participation banks, in the first part of this thesis, the topics about why participation banks were established, their fund collection and using methods, and the conceptual framework of participation banks were discussed. In the second part, the development of participation banks in the world, the development of participation banks in Turkey, the importance of participation banks, the currently operating participation banks, their place in the finance sector and the data of participation banks in Balıkesir province are examined. In the third part, in order to examine the reasons why the businesses prefer participation banks, a survey was applied to 50 enterprises that preferred participation banks within the scope of Balıkesir province. In the first part of the survey, there are questions about the recognition and satisfaction level of participation banks, in the second part, questions about the opinions of the businesses that prefer participation banks about participation banks, and in the third part, questions about the importance levels of the reasons for their preference. The survey results were evaluated with the help of graphics.