Yerel halkın yabancıların uyumuna ilişkin algısının analizi: İstanbul örneği
Analysis of the local people's perception of the adaptation of foreigners: Case of Istanbul
  1. Tez No: 773185
  2. Yazar: BURAK KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÜNDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, Kültürlenme Stratejisi, Asimilasyon, Ayrılma, Algı, İntegration, Acculturation Strategy, Assimilation, Separation, Perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Göçler çağı olarak nitelenen günümüzde ev sahibi toplum ile göçmenler arasında şekillenen ilişki örüntüleri araştırmacıların ilgi odağında yer almaktadır. Göçün dönüştürücü niteliği haiz oluşu gerek köken ülkelerde gerekse ev sahibi hedef ülkelerde önemli değişimleri beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda en yoğun öne çıkan konu başlıklarından birisi ise uyum/entegrasyon konusu olmaktadır. Uyum sürecinin karşılıklı bir faaliyet olduğundan hareketle yerel halkın yabancıları kabulü önemli bir husustur. Çıkış noktası olarak uyum başlığından hareketle oluşturulan bu çalışma, yabancıların uyumuna ilişkin Türk toplumunun algısını John Berry'nin kültürlenme stratejisi teorisinden yola çıkarak oluşturulan ölçek aracılığıyla araştırmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma ve doküman incelemesinin yöntem olarak belirlendiği araştırmada yapılandırılmış görüşme tekniği ile İstanbul'un Fatih ve Kadıköy ilçelerinde saha çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda yabancılar ile Türk vatandaşlarının ilişkisinin sınırlı olduğu ve var olan ilişkinin yüzeysel olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların kültürlenme stratejilerinden ayrışmayı öne çıkarttığı, yabancıları uyumlu bulmadığı, uyum sürecini asimilasyonist yönde değerlendirdiği, Türk kültürünü merkez seçtiği ve diğer kültürlerin hiyerarşik olarak altta yer aldığı bir uyum anlayışına sahip olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma, yabancılar ile uzun vadede ortak bir yaşam konusunun Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunca reddedilen bir durum olarak ortaya çıkmaya başladığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, which is defined as the age of migrations, the relationship patterns formed between the host society and immigrants are in the focus of attention of researchers. The transformative nature of migration brings with it important changes both in the countries of origin and in the host countries. In this context, one of the most prominent topics is the issue of harmonization/integration. Considering that the integration process is a reciprocal activity, the acceptance of foreigners by the local people is an important issue. This study, which was created with the title of integration as a starting point, aims to investigate the perception of the Turkish society regarding the integration of foreigners through the scale created based on John Berry's acculturation strategy theory. In the research, in which descriptive research and document analysis, which are among the qualitative research methods, were determined as methods, fieldwork was conducted in Fatih and Kadıköy districts of Istanbul with the structured interview technique. As a result of the research, it was concluded that the relationship between foreigners and Turkish citizens is limited and the existing relationship is superficial. In addition, it was found that the participants emphasized separation from acculturation strategies, did not find foreigners compatible, evaluated the integration process in an assimilationist direction, chose Turkish culture as the center and had an understanding of harmony in which other cultures were hierarchically at the bottom. The research points out that the issue of living together with foreigners in the long term is starting to emerge as a situation that is rejected by the majority of Turkish citizens.