Rahmi Bey'in hayatı ve yirmi iki eserinin müzikal açıdan incelenmesi
Rahmi Bey's life and twent two of his compositions' musical examination
- Tez No: 773229
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SALİM TOKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Rahmi Bey, Form Analizi, Makam Analizi, Rahmi Bey, Form Analyse, Maqam Analyse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, Rahmi Bey'in musiki harici ve sanat hayatı ile birlikte her bir makamdan birer adet olmak suretiyle seçilmiş yirmi iki eserinin makam ve form analizleri yer almaktadır. Rahmi Bey'in musiki harici hayatında devletin çeşitli kurum ve kademelerinde önemli görevlerde bulunduğu; bu görevleri de musikide göstermiş olduğu üstün başarı, incelik ve hassasiyetle tamamladığı taranan kaynaklar vasıtasıyla ortaya konulmuştur. Rahmi Bey'in sanat hayatı boyunca otuz sekiz adet eser bestelediği tespit edilmiştir. Bu otuz sekiz adet eser, makam, usûl, form ve güftekâr adına göre tablo ve sayı grafiği halinde gösterilmiştir. Rahmi Bey'in otuz sekiz eserinde yirmi iki ayrı makam kullandığı tespit edilmiş her bir makamdan birer adet eser seçilerek seçilen bu eserlerin makam ve form analizleri yapılmıştır. Seçilen yirmi iki adet eserin makam ve form analizleri yapılırken Prof. Mutlu Torun'un ders notlarındaki“Türk Müziği Makamlarına Analitik Yaklaşım”ve“Eser Analizi”yöntemleri kullanılmıştır. İncelenmek üzere seçilen yirmi iki eserin öncelikle makam analizi yapılarak, kullanılan çeşniler ve çeşnileri oluşturan melodik çekirdekler tespit edilmiş ve şekiller yöntemi ile gösterilmiştir. Bu eserlerin form analizleri de incelenmek suretiyle eserlerin form biçimi ve yapısı ayrıntılı olmak üzere şekiller yöntemi ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes Rahmi Bey's musical career with his life and the examination of maqam and form analyses of his twenty-two compositions selected from each maqam. It is revealed that Rahmi Bey held important jobs out of his musical career in the various institutions and levels and he completed these jobs with the high success, delicacy and precision. It has been determined that throughout his musical career, Rahmi Bey composed thirty-eight compositions. These are shown in tabular form by maqam, method, form, composition and composer names. By choosing one composition from each maqam, it is shown that Rahmi Bey used twenty-two different“maqams”and nine different methods with analyses of maqam and form. In the process of making the maqam and form analyses of the chosen twenty-two compositions, the same method is used with Prof. Mutlu Torun's lecture notes entitled“Türk Müziği Makamlarına Analitik Yaklaşım”and“Eser Analizi”. By conducting a maqam analysis of the twenty-two compositions selected for the study, the melodic nuclei that make up the transitions and transitions used were identified and shown by the method of figures. The form analysis of these compositions is also been examined and the form and structure of the compositions are shown in detail with the shapes method.