Böbrek biyopsisi sonrası olası erken komplikasyonlar, ilişkili klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of possible early complications and associated clinical, laboratory and radiological findings after kidney biopsy
  1. Tez No: 773440
  2. Yazar: HÜSEYİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN TURGUTALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsi, komplikasyon, nefrotik sendrom, Kidney biopsy, complication, nephrotic syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Perkütan böbrek biyopsisi sonrası kanama, ağrı, enfeksiyon, subkapsüler hematom gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Biyopsi sonrası hastaların klinikte yakın takibi gereklidir. Biyopsi sonrası hastaların hastanede yatış süresi uzadıkça hastane maliyeti artmakta, gerek sağlık personeli gerekse hastalar için zaman kaybına neden olmaktadır. Hastaları biyopsi sonrası erken taburcu etmek maliyet ve iş gücü kaybını azaltabilir. Bu çalışmada amaç, böbrek biyopsisi sonrası erken dönem ve geç dönem komplikasyonların neler olduğunu saptamak ve erken dönemde hastaların taburculuğuna karar verebilmeyi kolaylaştırmaktır. Materyal - Metod: 1 Ocak 2020 - 1 Nisan 2022 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılan 220 hasta retrospektif olarak çalışmaya alındı. Hastaların biyopsi öncesi antikoagulan ve antiagregan kullanımı, proteinüri düzeyi kaydedildi. Tüm hastaların biyopsiden hemen sonra (0. saat), 2. saat ve 1. hafta olmak üzere makroskobik hematüri, subkapsüler hematom, hemoglobin düşüşü ve Visual Analog Skala (VAS) ağrı skoru kaydedildi. Bulgular: Biyopsi öncesi antiagregan veya antikoagülan kullanımının biyopsi sonrası hemoglobin düşüşü, makroskobik hematüri, VAS ağrı skoru ve subkapsüler hematom ile olan karşılaştırmalı analizlerinde istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Cinsiyetin biyopsi sonrası subkapsüler hematom ve makroskobik hematüri gelişimi açısından önemi yoktu (p>0.05) . Biyopsinin 0. , 2. saat ve 1. haftalarında meydana gelen makroskobik hematüri, subkapsüler hematom, hemoglobin düşüşü ve VAS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Hastaların biyopsi öncesi antiagregan veya antikoagülan kullanımının, biyopsi öncesi proteinüri düzeyinin ve cinsiyetin biyopsi sonrası makroskobik hematüri, hemoglobin düşüşü, subkapsüler hematom ve VAS ağrı skoru üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Hastaların biyopsi sonrası taburculuğu planlanırken bu faktörler taburculuğa karar vermeyi kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Complications such as bleeding, pain, infection, and subcapsular hematoma may develop after percutaneous kidney biopsy.Close clinical follow-up of patients after biopsy is required. The longer the hospital stay of the patients after the biopsy, the higher the hospital cost, causing time loss for both healthcare personnel and patients. Discharging patients early after a biopsy can reduce cost and workforce loss.The aim of this study is to determine the early and late complications after kidney biopsy and to facilitate the decision to discharge patients in the early period. Materials and Methods: 220 patients who underwent kidney biopsy between January 1, 2020, and April 1, 2022, were included in the study retrospectively.Anticoagulant and antiaggregant use and proteinuria levels of the patients were recorded before the biopsy. Macroscopic hematuria, subcapsular hematoma, decrease in hemoglobin, and Visual Analogue Scale (VAS) pain scores were recorded in all patients immediately after the biopsy (0. hour), at the second hour, and in the first week. Results: No statistically significant correlation was found in the comparative analysis of pre-biopsy antiaggregant or anticoagulant use with post-biopsy hemoglobin decrease, macroscopic hematuria, VAS pain score, and subcapsular hematoma. (p>0.05). Gender was not important for the development of subcapsular hematoma and macroscopic hematuria after biopsy. (p>0.05). No statistically significant difference was found between macroscopic hematuria, subcapsular hematoma, hemoglobin decrease, and VAS scores occurring at 0, 2, and 1 week of biopsy (p>0.05). Conclusion: Pre-biopsy antiaggregant or anticoagulant use, pre-biopsy proteinuria level and gender had no effect on post-biopsy macroscopic hematuria, hemoglobin decrease, subcapsular hematoma, and VAS pain score. While planning the discharge of patients after biopsy, these factors will make it easier to decide on discharge.