Düşük enerjili nükleer reaksiyon gözlenebilirlerinin incelenmesinde nükleer fizik modelleri ile yapay sinir ağları modelinin karşılaştırılması
Comparison of nuclear physics models and artifical neural networks model in the investigation of low energy nuclear reaction observables
- Tez No: 773751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik model, DWBA (Bozunmuş Dalga Born Yaklaşımı), S-faktör, füzyon tesir kesiti, YSA (Yapay Sinir Ağları), Optical Model, DWBA (Distorted Wave Born Approximation), S-factor, fusion cross section, ANN (Artificial Neural Networks)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Nükleer Astrofiziksel S-faktör niceliğini ve S(0) değerini bulabilmek için geleneksel olarak kullandığımız Optik Model, DWBA (Bozunmuş Dalga Born Yaklaşımı) gibi çeşitli modellerle, yapay zeka yöntemi olan YSA (Yapay Sinir Ağı) yaklaşımını karşılaştırılmıştır. Ayrıca, deneysel verileri YSA metodunda kullanarak, deneysel verilerin olmadığı enerjilerdeki gözlenebilirler hakkındaki tahminler elde edilmiştir. YSA metodu ile S(0) değeri bulunup literatürde ki değerlerle karşılaştırması yapılmıştır. He 3(α,γ)Be 7 reaksiyonunun farklı enerji ve deneyler için elde edilmiş sonuçları YSA modeli ile incelenmiştir. Bu amaçla, yapay sinir ağları ve derin sinir ağları metodu kullanılmıştır. En iyi sonuca ulaşmak için, farklı aktivasyon fonksiyonları, farklı öğrenme metotları uygulanmış ve farklı sayıda gizli katman nöron sayısı ile denemeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study , we compare the artificial intelligence method ANN (Artificial Neural Network) approach with various models such as Optical Model, DWBA (Distorted Wave Born Approximation), which we traditionally use to find the S(0) S-factor value. In addition, by using the experimental data in the ANN method, predictions about the observables at energies where experimental data are not available are obtained. The S(0) value was found with the ANN method and compared with the values in the literature. The results of the He 3(α,γ)Be 7 reaction obtained for different energies and experiments were examined by ANN model. Fort his purpose, artificial neural Networks and deep neural Networks method werw used. In order to achieve the best results, different activation functions, different learning methods were applied and experiments were carried out with different numbers of hidden layer neorons.