Youth entrepreneurship: New perspectives, practices and policies in Kenya
Genç girişimciliği: Kenya'da yeni yaklaşımlar, uygulamalar ve politikalar
- Tez No: 773753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN AĞLARGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Genç girişimciliği, Girişimcilik politikaları, Girişimcilik uygulamaları, Kenya, Youth entrepreneurship, Entrepreneurship policies, Entrepreneurship practices, Kenya
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kenya, nüfusunun yaklaşık yüzde yetmişinin 35 yaşın altında olduğu büyüyen bir ekonomidir ve ülkenin ekonomik büyümesine en fazla katkıda bulunanlar gençlerdir. Bununla birlikte, yoksulluk, beceri eksikliği ve işsizlik, gençler arasında toplumsal ve ekonomik kalkınmanın önündeki başlıca zorluklardır. Çoğu ülke, gençlere istihdam yaratması ve kayıtlı istihdama olan bağımlılığın yükünü azaltmak için temel odak noktası girişimcilik olan girişimcilik programları ve eğitimler sunmaktadır. Fakat eğitim ve mentorluk olmadan girişimciliğin zor olduğu ve gerekli fonlara erişim imkânı olmadan da başarının neredeyse imkânsız olduğu savunulmaktadır. Bu çalışma, Nairobi şehrinde bulunan Kenya Çalışma Bakanlığı'ndaki şirketlere kayıtlı genç girişimcilerden amaçlı olarak seçilen on katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmelerin kullanıldığı nitel bir çalışmadır. Bulgular, genç girişimcilerin yetersiz işletme sermayesine sahip olduğunu, günümüzde bir kariyer olarak girişimcilikle eskisinden daha fazla ilgilendiklerini ancak mevcut gençlik destek girişimleri ve programları hakkında farkındalık düzeylerinin düşük ve bilgi birikimlerinin sınırlı olduğunu ortaya koymuştur. Tespit edilen durumdan hareketle, ortaya çıkan beklenti ve zorluklara dayanarak, Kenya, Nairobi'de genç girişimciliği geliştirmeye yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Kenya is a growing economy with almost seventy percent of her population below 35 years of age, making the youth the highest contributor to the country's economic growth. However, poverty, lack of skills, and unemployment are arguably the chief challenges to societal and economic development amongst the youth. Most countries are introducing entrepreneurship programs and training as a core focus for youth establishing employment and reducing the burden on the dependence on formal employment. However, it is held that entrepreneurship is difficult without training and mentorship but next to impossible without funding or capital. This qualitative study employed semi-structured interviews with ten respondents, purposefully drawn from youth entrepreneurs registered on the companies in the Kenyan Ministry of Labor in Nairobi County. The findings revealed that youth entrepreneurs had inadequate working capital, were more interested in entrepreneurship as a career now than before and lacked awareness and relevant information on the available youth support initiatives and programs. Based on the challenges and prospects revealed, the conclusion and recommendations to improve youth entrepreneurship in Nairobi Kenya, were made.