KOBİ'lerin e-ticarete uyum süreci: Bir vaka analizi
SMEs' adaptation process to e-commerce: A case study
- Tez No: 774088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, E-ticaret Uyum Süreci, KOBİ, Vaka Analizi, Electronic Commerce, Small and Medium-sized Enterprises, E-Commerce Adaptation Process, SMEs, Case Study
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İçinde yaşadığımız bilgi çağı hayatımızın her alanını şekillendirirken iş yapma şekillerimizi de büyük oranda değiştirmiştir. Bu değişimlerden en son trend olan elektronik ticaretin, ülke ekonomileri için çok büyük öneme sahip olan KOBİ'ler tarafından benimsenmesi ve kullanılması hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada elektronik ticaret (e-ticaret) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler) ile ilgili teorik çerçeveye yer verilmiş, elektronik ticaretin hem Türkiye'deki hem de dünyadaki istatistikleri gösterilmiş, e-ticaretin KOBİ'ler ve ülke ekonomileri üzerine etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde,“T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı”(KOSGEB) tarafından haftanın KOBİ'leri seçilen işletmeler ile e-ticarete uyum sürecini öğrenmek adına vaka analizi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Vaka analizi sonuçlarına göre; e-ticaretin genel itibari ile KOBİ'ler üzerinde olumlu etkiler yarattığı, e-ticareti kullanan KOBİ'lerin uyum sürecinde çeşitli sorunlar ile karşılaştıkları, e-ticaretin işletmeler için fırsatlar sunduğu, KOBİ'lerin varlıklarını devam ettirmeleri ve büyümelerinde e-ticaretin etkili bir iş modeli olduğu ve e-ticaret için yapılacak teşvik ve destekler ile KOBİ'lerin bu fırsatlardan daha fazla faydalanmasının mümkün olacağı bulguları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The information age we live in today has not only shaped every part of our lives but also changed the way we conduct our businesses on a massive scale. One of the most popular of these changes is electronic commerce, which is crucial to be adopted and utilized by the SMEs (small and medium-sized enterprises) that hold great importance for the economy of a country. Through this research, electronic commerce (e-commerce) and small and medium-sized enterprises (SMEs) are provided theoretically, the statistics of e-commerce both in Turkey and worldwide are shown, the effects of e-commerce on SMEs and national economies are addressed. A case study is conducted in the practical part of the research with the aim of discovering the adaptation process of some enterprises selected weekly by the Small and Medium Enterprises Development Organization (KOSGEB). According to the results of the case study, it is determined that e-commerce generally had positive effects on SMEs; SMEs using e-commerce faced a variety of issues; e-commerce provided opportunities for the enterprises; e-commerce is an effective business model for the sustainability and growth of SMEs; and it would be further possible for SMEs to benefit from the incentives and contributions.