Primer total diz artroplastisi orta dönem sonuçlarımız ve ameliyat sonrası mekanik aksın klinik sonuçlara etkisi
Mid-term outcomes of primary total knee replacement and effect of postoperative mechanical axis alignment on clinical outcomes
  1. Tez No: 774293
  2. Yazar: EMRE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BOMBACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: total diz protezi, mekanik aks, fonksiyonel skor, klinik sonuç, total knee replacement, mechanical axis, functional score, clinical outcome
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız kliniğimizde total diz protezi (TDP) ameliyatı uygulanan hastaların klinik sonuçlarını ortaya koymak ve ameliyat sonrası alt ekstremite mekanik aksının (MA) klinik sonuçlara etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2002 ile Aralık 2010 tarihleri arasında TDP ameliyatı uygulanan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), ameliyat oldukları taraf, ameliyat sonrası takip süresi gibi demografik bilgileri çıkartıldı. Son takiplerinde hastalara ameliyattan memnun olup olmadıklarına dair sorular soruldu. Bununla birlikte, hastaların klinik sonuçları Oxford Diz Skoru (OKS), Görsel Ağrı Skalası (VAS), Kısa Form-36 Fiziksel Değerlendirme (SF-36 PCS) ve Kısa Form-36 Mental Değerlendirme (SF-36 PCS) formları kullanılarak değerlendirildi. MA'nın klinik sonuçlara etkisini araştırmak için dizler ameliyat sonrası son takiplerindeki MA'larının nötralden sapma derecesine göre gruplandırıldı. İlk grupta nötral (0°±3°) kabul edilen dizilime sahip dizler ele alındı. İkinci grupta nötralden hafif sapması olan dizler ele alındı (-3° ile -6° valgus ve +3° ile +6° varus). Üçüncü grup ise nötral dizilimden 6°'den daha fazla sapması olan (< -6° valgus veya > +6° varus) dizlerden oluşturuldu. Üç grubun klinik sonuçları OKS, VAS, SF-36 PCS ve SF-36 PCS kullanılarak karşılaştırıldı. P0.05). Sonuç: TDP ameliyatı ile hastalarda yüksek memnuniyet oranlarının ve tatminkar seviyede klinik sonuçların elde edilebildiği görüldü. Ayrıca, bu çalışmada hastaların ameliyat sonrası son takiplerinde ölçülen MA'nın nötralden sapma derecesinin orta dönem takiplerde klinik sonuçlara anlamlı bir etkisinin olmadığı gösterildi. Fakat, uzun dönem takiplerde protez sağkalımına bağlı olarak sonuçların değişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, we aimed to present the clinical outcomes of the patients who underwent total knee replacement (TKR) in our clinic,and investigate the effect of the postoperative tibiofemoral mechanical axis (MA) on clinical outcomes. Material and Methods: The patients who underwent TKR between January 2002 and December 2010 were retrospectively reviewed. Age, sex, body mass index (BMI) and follow-up period of the patients were documented. All the patients were asked if they were satisfied with their surgery. The clinical outcomes of the patients were evaluated by measuring the Oxford KneeScore (OKS), visual analog scale (VAS), Short Form-36 physical component summary (SF-36 PCS) and Short Form-36 mental component summary (SF-36 MCS). In order to investigate the effect of postoperative MA on clinical outcomes, the knees were grouped based on their tibiofemoral MAs which were measured in the final follow-up.The first group included the MAs that were neutral within 3°(0°±3°) of alignment. The second group included the slightly deviated MAs (-3° to -6° valgus and +3° to +6° varus). The third group included the severely deviated MAs of more than 6° from the neutral alignment (< -6° valgus,or> +6° varus). Clinical outcomes of the three groups were compared based on OKS, VAS, SF-36 PCS, and SF-36 PCS. Statistical significance was set as p0.05, for all variables). Conclusion:Favourable outcomes and high satisfaction rates can be obtained after TKR. Our findings also showed that clinical outcomes were not influenced by the deviation severity of tibiofemoral MA after TKR in the medium term. However, one should bear in mind that the results may change related to the survival rate of the TKRs with a longer follow-up period.