Sağlık okuryazarlığının sağlık iletişimi sorunlarına etkisi: Manisa ili için değerlendirme
The effect of health literacy on health communication problems: Evaluation for Manisa province
  1. Tez No: 774589
  2. Yazar: NAZLI GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL AKMAN DÖMBEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Sağlık okuryazarlığı, Sağlık iletişimi, Communication, Health literacy, Health communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İletişim; verici, alıcı, kanal, mesaj gibi öğelerin meydana gelmesiyle oluşmakta, geribildirimler sayesinde de sağlık alanında uygun teşhis ve tedaviyle sonuçlanmaktadır. Bu doğrultuda da sağlıklı insan profili çizilmektedir. Sağlık iletişiminin bu denli başarılı olmasının üzerinde sağlık okuryazarlık düzeyinin etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmada yetişkinlerin sağlık okuryazarlık düzeylerinin sağlık iletişimi sorunlarına etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Çalışma Manisa ilinde yaşayan 18 yaş ve üstü bireyler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada nicel araştırma tipi kullanılmıştır. 586 yetişkin birey çalışmanın örneklem büyüklüğünü oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan sağlık okuryazarlık ölçeği Suka ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilmiş olup Türkoğlu ve Kılıç (2021) tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Bu ölçek fonksiyonel, iletişimsel (interaktif) ve kritik (eleştirel) olmak üzere 3 boyuttan oluşmaktadır. Çalışmada kullanılan bir diğer ölçek ise Yeşildal ve arkadaşları (2021) tarafından geliştirilen sağlık iletişimi sorunları ölçeğidir. Ölçekte etkili iletişim, sosyal iletişim ve iletişim engelleri olmak üzere 3 alt boyut bulunmaktadır. Katılımcıların sağlık okuryazarlık ölçeğinden aldıkları ortalama puan x̄=3,56 ve sağlık iletişimi ölçeğinden aldıkları ortalama puan x̄=2,79 olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre sağlık okuryazarlığı, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, yaş ve sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Sağlık iletişimi sorunları ise eğitim düzeyi, cinsiyet ve sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Ayrıca sağlık okuryazarlığı ölçeği ile sağlık iletişimi sorunları ölçeği arasında yapılan regresyon analizine göre istatistiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir. Sağlık okuryazarlığı ölçeğindeki artış sağlık iletişimi sorunlarını yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Communication; It is formed by the occurrence of elements such as transmitter, receiver, channel, message, and results in appropriate diagnosis and treatment in the field of health thanks to the feedbacks. In this direction, a healthy human profile is drawn. The level of health literacy has an effect on the success of health communication. In this study, it is aimed to evaluate the effect of health literacy levels of adults on health communication problems. The study was conducted on individuals aged 18 and over living in Manisa. Quantitative research type was used in the study. 586 adult individuals constituted the sample size of the study. The health literacy scale used in the study was developed by Suka et al. (2013) and adapted into Turkish by Türkoğlu and Kılıç (2021), and its validity and reliability study was conducted. This scale consists of three dimensions: functional, communicative (interactive) and critical (critical). Another scale used in the study is the health communication problems scale developed by Yeşildal et al. (2021). There are 3 sub-dimensions in the scale: effective communication, social communication and communication barriers. The mean score of the participants from the health literacy scale was determined as x̄=3.56 and the mean score from the health communication scale was determined as x̄=2.79. According to the results of the study, health literacy differs according to gender, marital status, education level, age and health status. Health communication problems differ according to education level, gender and health status. In addition, statistical significance was determined according to the regression analysis between the health literacy scale and the health communication problems scale. It is determined that the increase in the health literacy scale predicts health communication problems.