The effects of vocabulary self-collection strategy instruction on Jordanian EFL undergraduate students' vocabulary knowledge and perceptions
Kendi kendine kelime toplama stratsisi eğitiminin Ürdünce EFL lisans öğrencilerinin sözcük bilgisi ve algıları üzerindeki etkisi
- Tez No: 774827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kendi kendine kelime toplama stratejisi (VSS), Mutah Üniversitesi, lisansüstü öğrenciler, öğrencilerin tutumları, kelime bilgisi, Vocabulary Self-collection Strategy (VSS), Mutah University, graduate students, students' attitudes, vocabulary knowledge
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, Ürdün'ün Kark kentindeki Mutah Üniversitesi'ndeki Ürdünlü lisansüstü öğrencilerinin kelime bilgisi, kelime farkındalığı ve kelime dağarcığını uzun süreli akılda tutma becerilerini geliştirmede kelime kendini kelime toplama stratejisini (VSS) kullanmanın etkinliğini ve onu kullanmaya yönelik tutumlarını araştırmaktadır. Örneklem 30 erkek ve 30 kadın lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar kontrol ve deney grubu olarak iki gruba ayrılır; birinci gruba geleneksel öğretim yöntemi, ikinci gruba ise VSS kullanılarak öğretilir. Mevcut çalışma Krashen'in (1989) ikinci dil edinimi teorisi. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için KET web sitesinden katılımcılara bir test dağıtılmış; 20 kelimeden oluşan test, zorlayıcı kelimelerin altını çizmeleri ve bağlam içindeki oluşumlarına göre sınıf arkadaşları ile anlamlarını belirlemeye çalışmaları istenen öğrencilere verilir. Ayrıca, sınıfta VSS stratejisini kullanmaya yönelik tutumlarını araştırmak için katılımcılara (Raungsawat & Chumworatayee, 2021) tarafından benimsenen bir anket dağıtılmıştır. Veriler, tedavi uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek farklılıkları ifade etmek için SPSS, özellikle bir T-testi ve Tek Yönlü ANOVA testi kullanılarak nicel olarak analiz edilir. Bulgular, VSS'nin öğrencilerin kelime bilgisini, kelime farkındalığını ve katılımcıların kelime dağarcığını uzun süreli akılda tutmalarını geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Bir başka ilginç bulgu ise öğrencilerin motivasyon, katılım, işbirliği, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek için sınıfta kendi kendine kelime toplama stratejisini kullanmaya yönelik olumlu tutumlara sahip olmalarıdır. Mevcut çalışmanın, öğretmenlerin VSS'yi sınıfa entegre etmeleri için pedagojik çıkarımları vardır. Çalışma, VSS'nin öğrencilerin eleştirel düşünmesini geliştirmedeki etkinliğini araştırmak için daha fazla araştırma yapılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effectiveness of using vocabulary self-collection strategy (VSS) to improve vocabulary knowledge, word awareness, and long-term vocabulary retention of Jordanian undergraduate students at Mutah University in Kark city, Jordan, and their attitudes toward its use. The sample consists of 30 male and 30 female undergraduate students. The participants are divided into two groups, control and experimental; the first group is taught using the traditional teaching method while the second group is taught using VSS. The current study has adopted Krashen's (1989) theory of second language acquisition. To achieve the objectives of the study, a test from the KET website was distributed to the participants; the test consists of 20 words and is intended for students to underline difficult words and try to identify their meaning with their classmates according to their occurrence in context. In addition, a questionnaire adapted from Raungsawat & Chumworatayee(2021) was distributed to the participants to explore their attitudes towards using the VSS strategy in the classroom. The data were analyzed quantitatively using SPSS, especially the T-test and One-Way ANOVA test to express the differences that may appear after the application of the treatment. Findings reveal that VSS improves students' vocabulary knowledge, word awareness, and participants' long-term vocabulary retention. Another interesting finding is that students have positive attitudes toward using self-vocabulary strategies in the classroom to improve their motivation, engagement, cooperation, vocabulary knowledge and reading comprehension. This study has pedagogical implications for teachers to integrate VSS into the classroom. The study recommends further studies to investigate the effectiveness of VSS in improving students' critical thinking.