Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin psikolojik iyi oluş ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological well-being and life satisfaction of students studying at Atatürk University Faculty of Sport Sciences
  1. Tez No: 774835
  2. Yazar: ADEM TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZTAŞYONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: spor bilimleri fakültesi öğrencileri, motivasyon, psikolojik iyi oluş, yaşam doyumu, Sports Faculty Students, Motivation, Psychological Well-Being, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Öğrencilerin üniversite yaşamlarında; süreçleri etkili bir şekilde yönetebilmeye, alternatif çözümler üretebilmeye, zorluklar karşısında etkili beceriler göstermeye, psikolojik dengeyi sağlamaya ve yaşamlarından doyum almaya ihtiyaçları vardır. Yapılan araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesinde Öğrenim gören Öğrencilerin psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini inceleyen nicel bir araştırma ve ilişkisel modelleme çalışmasıdır. İki bağımsız grup karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında ise one way ANOVA testi kullanılmıştır. Farkın kaynağını belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olan LSD testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve düzeyini belirlemek için pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların cinsiyet değişkeni ile psikolojik iyi oluş ölçeği toplam puanları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Katılımcıların yaş değişkeni ile psikolojik iyi oluş ölçeği toplam puanları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki görülmüştür. Psikolojik iyi oluş ile yaşam doyumu düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgulara bakıldığında yaşam doyumu düzeyi arttıkça psikolojik iyi oluş düzeyinin de artacağı söylenebilir. Gerçekleştirilen bu çalışmanın üniversite öğrencileri üzerindeki etkileri saptanmıştır. Psikolojik iyi oluşun önemi üniversite öğrencileri, spor ve sporcu için göz ardı edilmemelidir. Bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri yükseldikçe olaylara bakış açısı, geçirdikleri kaliteli zaman, günlük hayattan alınan zevk gibi durumları da yükselebilmektedir. Yaşam doyumu düzeyi bireyleri günlük yaşantıda belirli bir doyum seviyesine ulaşma yaşamsal refah, hayat kalitesi, geçirilen zamanın kalitesi gibi yaşamı doğrudan etkileyebilecek ve psikolojik açıdan çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the university life of the students; They need to be able to manage processes effectively, produce alternative solutions, show effective skills in the face of difficulties, maintain psychological balance and get satisfaction from their lives. In this study, it is aimed to examine the relationship between psychological well-being and life satisfaction of the students studying at the Faculty of Sport Sciences. Method: This is a quantitative research and relational modeling study that examines the relationship between psychological well-being and life satisfaction in university students and whether these variables differ according to demographic variables. The t-test was used to compare two independent groups, and the one-way ANOVA test was used to compare more than two independent groups. Complementary post-hoc analysis, the LSD test, was used to identify the source of the difference. Pearson correlation analysis was used to determine the direction and level of the relationship between the variables. Results: There was no significant difference between the gender variance of the participants and the total scores of the psychological well-being scale. There was a low level of positive and significant correlation between the age variable of the participants and the total scores of the psychological well-being scale. A positive and moderate relationship was found between psychological well-being and life satisfaction levels. Conclusion: Considering the findings, it can be said that as the level of life satisfaction increases, the level of psychological well-being will also increase. The effects of this study on university students were determined. The importance of psychological well-being should not be ignored for university students, sports and athletes. As individuals' psychological well-being levels increase, their perspective on events, quality time spent, and pleasure from daily life may also increase. The level of life satisfaction is very important psychologically, which can directly affect the life of individuals such as reaching a certain level of satisfaction in daily life, vital well-being, quality of life, quality of time spent.