KOBİ'lerin dijitalleşmesinin örgütsel çevikliğe etkisi
The effect of digitalization of SME's on organizational agility
- Tez No: 774874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇAKIREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Çalışan Becerileri, Dijital Strateji, Dijitalleşme, Örgütsel Çeviklik, Information Technology, Employee Skill, Digital Strategy, Digitalization, Organizational Agility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dijitalleşme konusu gerek büyük kurumlar gerekse KOBİ'ler için hayatta kalabilmek adına önem arz eden bir konu olmaktadır. Ayrıca kurumların dış değişiklikleri tahmin etme ve bunlara hızlı yanıt verebilme yeteneği olan örgütsel çeviklik ile de ilişkilendirilmektedir. Yoğun rekabet ortamlarında, kurumların karşılaşabilecekleri zorlukları aşmada büyük katkısı olan dijitalleşmeyi gerçekleştirebilmek ise tek kriterle mümkün olmamaktadır. Bu sebeple KOBİ'lerin dijitalleşebilmesi için birçok öncüle ihtiyaç duyulmaktadır. KOBİ'lerin ekonomideki bu büyük önemine rağmen KOBİ'lerin dijitalleşmesi, dijitalleşme öncülleri ve bunların örgütsel çeviklik ile olan ilişkisine yönelik bir araştırma boşluğu görülmektedir. Bu bilgi boşluğunun giderilmesi için bu araştırmada ilk olarak, üç ana KOBİ kaynağı olan bilgi teknolojileri, çalışan becerileri ve dijital stratejinin dijitalleşme üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İkinci olarak, dijitalleşmenin örgütsel çeviklik ile olan ilişkisi, bunun ardından ise KOBİ kaynaklarının örgütsel çeviklik ile olan ilişkisinde dijitalleşmenin aracılık edip etmediğinin araştırılması amaçlanmıştır. İstanbul ilinde bulunan 211 KOBİ'nin katılım gösterdiği anket sonuçları ise üç KOBİ kaynağının dijitalleşme ve örgütsel çeviklik ile pozitif bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca dijitalleşmenin bu kaynaklar ile örgütsel çevikliğe aracılık ettiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of digitalization is an important issue for both large institutions and SMEs in order to survive. It is also associated with organizational agility, which is the ability of organizations to predict external changes and respond quickly to them. In intense competitive environments, it is not possible to realize digitalization, which has a great contribution to overcoming the difficulties that organizations may face, with a single criterion. For this reason, many antecedents are needed for the digitalization of SMEs. Despite this great importance of SMEs in the economy, there is a research gap regarding the digitalization of SMEs, the antecedents of digitalization and their relationship with organizational agility. In order to eliminate this information gap, in this study, it was aimed to investigate the impact of information technologies, employee skills and digital strategy on digitalization, which are the three main sources of SME, on the firstly. Secondly, it is aimed to investigate the relationship of digitalization with organizational agility, and then whether digitalization is mediated in the relationship of SME resources with organizational agility. The survey results of 211 SMEs in Istanbul showed that three SME resources have a positive relationship with digitalization and organizational agility. It is also concluded that digitalization mediates organizational agility with these resources.