Stratejik çevikliğin örgüt performansına etkisinde dijital dönüşümün ve örgütsel çevikliğin seri aracılık rolü: İmalat sektöründe bir araştırma
The serial mediating role of digital transformation and organizational agility in the effect of strategic agility on organizational performance: A study in the manufacturing sector
- Tez No: 984008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SAİD DÖVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Çeviklik, Örgüt Performansı, Dijital Dönüşüm, Örgütsel Çeviklik, Seri Aracılık, SmartPLS, Strategic Agility, Organizational Performance, Digital Transformation, Organizational Agility, Serial Mediatıig, SmartPLS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, stratejik çeviklik, dijital dönüşüm ve örgütsel çeviklik kavramlarının örgüt performansına etkisini hem teorik hem de ampirik düzeyde ele almaktadır. Araştırmanın evreni Türkiye'de imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri“kolayda örneklem”yöntemiyle imalat sektöründe yer olan Türkiye'nin farklı illerindeki KOBİ'lerin yöneticilerinin katılımıyla toplanmıştır. Verilerin ölçeklerle uyumunu test etmek için öncelikle doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Nicel yöntemlerle yürütülen araştırmada“seri aracılık modeli”kullanılarak stratejik çevikliğin örgüt performansına etkisinin dijital dönüşüm ve örgütsel çeviklik aracılığıyla gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, stratejik çevikliğin doğrudan etkisinden ziyade dijital dönüşüm ve örgütsel çevikliğin aracılığıyla performansı etkilediğini göstermektedir. Bu sonuçlar, stratejik çevikliğin ve dijitalleşmenin örgütsel performans çıktıları üzerindeki etkisini değerlendirirken dolaylı yolların dikkate alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. İlgili değişkenler arasındaki etki zincirlerinin, gelecekteki araştırmalar için hem teorik hem metodolojik katkılar sunması öngürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the impact of strategic agility, digital transformation, and organizational agility on organizational performance at both theoretical and empirical levels. The research population consists of SMEs operating in the manufacturing sector in Turkey. The data for the study were collected using the“convenience sampling”method, with the participation of managers from SMEs located in various provinces across Turkey's manufacturing sector. To test the compatibility of the data with the scales, confirmatory factor analysis (CFA) was conducted initially. In this quantitatively conducted research, a“serial multiple mediation model”was employed, and it was concluded that the effect of strategic agility on organizational performance occurs through digital transformation and organizational agility. The findings indicate that strategic agility influences performance not directly, but through the mediation of digital transformation and organizational agility. These results highlight the necessity of considering indirect pathways when evaluating the impact of strategic agility and digitalization on organizational performance outcomes. The chains of influence among the relevant variables are anticipated to offer both theoretical and methodological contributions for future research.