Kadın girişimcilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisi: Gine örneği
The relationship of female entrepreneurs with individual innovation levels and socio-demographic variables: The example of Guinea
- Tez No: 774904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimci, Yenilik, Bireysel Yenilikçilik, Entrepreneurship, woman entrepreneur, innovation, individual innovation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnovasyon ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gine' deki kadın girişimcilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile sosyodemografik değişkenleri arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışmada nicel araştırma tekniklerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Gine'nin Konakri ve Kindia bölgelerinde yaşayan Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 550 kadın girişimciye anket formu dağıtılmış, 480 katılıncidan geri dönüş alınmıştır. Bunlardan 130 adet anket formu yanlış ve eksik doldurulmuş olması nedeniyle iptal edilmiştir. Geçerli ve analize dahil edilen anket sayısı 350 adettir. Çalışmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. İlk bölümde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini sorgulayan yedi adet soru bulunmaktadır. Anket formunun ikinci bölümünde ise kadın girişimcilerin bireysel yenilikçilik düzeylerini tespit etmek amacıyla Hurt vd. (1977) tarafından geliştirilen, Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”kullanılmıştır. Bireysel yenilikçilik ölçeği yirmi sorudan oluşmaktadır. Çalışma sonucunda katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile bireysel yenilikçilik düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte değişime direnç alt boyutu ile katılımcıların medeni durumları ve yaşları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Evli olanların değişime direnç ortalamaları bekar olanlardan, 36 ve daha yüksek yaştaki katılımcıların değişime direnç ortalamaları ise daha alt yaş gruplarındaki katılımcılardan daha yüksektir. Bireysel yenilikçilik ölçeği alt boyutlarından fikir önderliği için katılımcıların eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre lisansüstü eğitim düzeyine sahip kadın girişimcilerin fikir önderliği alt boyutu ortalamaları, diğer eğitim düzeylerine sahip olanlardan anlamlı derecede daha yüksektir. Çalışmada elde edilen bir diğer sonuç, deneyime açıklık alt boyutu ile katılımcıların medeni durumları, yaşları, yaşadıkları yer, yaşadıkları ortam ve eğitim düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığıdır. Elde edilen bu sonuçbekar olanların evlilere, 18-25 ve 26-35 yaş grubunda olanların daha yüksek yaş gruplarına, tek başına yaşayanların aileleri ile birlikte yaşayanlaragöre daha yüksek deneyime açıklık ortalamalarına sahip olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte lisansüstü mezunlarının diğer eğitim düzeylerine sahip olanlara, şehir ve büyükşehirde yaşayanların alt vilayet, ilçe, kasaba ve köylerde yaşayanlaragöre deneyime açıklık alt boyutu ortalamaları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Son olarak bireysel yenilikçilik düzeyi alt boyutlarından risk alma alt boyutu ile kadın girişimcilerin çocuk varlığı, yaşları ve yaşadıkları yer değişkenleri arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğu sonucu elde edilmiştir. Buna göre çocuğu olan katılımcıların risk alma alt boyutu ortalamaları, çocuğu olmayanlara göre anlamlı derecede daha yüksektir. Ayrıca 18-25 ve 26-35 yaş aralığındaki kadın girişimciler ile tek başına yaşayanların risk alma alt boyutu ortalamaları, daha yüksek yaş gruplarındakilerden ve ailesi ile yaşayanlardan daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which investigated the relationship between the individual innovativeness levels of women entrepreneurs in Guinea and their socio-demographic variables, the survey method, one of the quantitative research techniques, was used.A questionnaire form was distributed to 550 women entrepreneurs selected by simple random sampling method living in Conakry and Kindia regions of Guinea, and feedback was received from 480 participants.Of these, 130 questionnaires were canceled because they were fılled in incorrectly and incompletely. The number of valid questionnaires included in the analysis is 350. In the study, a questionnaire consisting of two parts was used as a data collection tool.In the fırst part, there are seven questions questioning the socio-demographic characteristics of the participants.In the second part of the questionnaire, Hurt et al. (1977) and adapted into Turkish by Kılıçer and Odabaşı (2010) were used. The individual innovativeness scale consists of twenty questions. As a result of the study, no statistically signifıcant relationship was found between the socio-demographic characteristics of the participants and their individual innovativeness levels.However, it was determined that there was a signifıcant relationship between the sub-dimension of resistance to change and the marital status and age of the participants. The mean resistance to change of married people is higher than the mean of single people, and the mean of resistance to change of the participants aged 36 and over is higher than the participants in the lower age groups. It has been concluded that there is a signifıcant relationship between the education level of the participants and the income levels they define for opinion leadership, one of the sub-dimensions of the individual innovativeness scale. Accordingly, the opınıon leadership sub-dimension averages of women entrepreneurs with postgraduate education are signifıcantly higher than those with other education levels. Another result obtained in the study is the existence ofa statistically signifıcant relationship between the sub-dimension of openness to experience and the marital status, age, place of residence, environment and education level of the participants. This result shows that those who are single have a higher average openness to experience than those who are married, those who are in the 18-25 and 26-35 age groups, and those who live alone have a higher average openness to experience than those who live with their families.On the other hand, the mean of openness to experience sub-dimension of graduate graduates is signifıcantly higher than those who have other education levels, and those who live in cities and metropolises than those who live in sub-provinces, districts, towns and villages. Finally, it was concluded that there is a signifıcant relationship between the risktaking sub-dimension, which is one of the individual innovativeness level subdimensions, and the variables of the existence of ehil dren, age and place of residence of women entrepreneurs.Accordingly, the risk-taking sub-dimension averages of the participants with children are signifıcantly higher than those without children. in addition, it was concluded that the risk-taking sub-dimension averages of women entrepreneurs between the ages of 18-25 and 26-35 and those living alone were higher than those in the higher age groups and those living with their families.