Benign paroksismal pozisyonel vertigoda komorbiditeler ve komorbiditelerin rekürrens üzerine etkisi
Comorbidities with benign paroxismal positional vertigo and the effect of comorbidities on recurrences
- Tez No: 774913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA ERTUĞRUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kulak Burun ve Boğaz, Family Medicine, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç:Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) toplumda en sık görülen vestibüler hastalıklardandır ve nüks oranı yüksektir. BPPV nüksü için potansiyel risk faktörlerinin belirlenmesi, tedavi sonucunu ve hasta prognozunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte nüksü etkileyen faktörler tartışmalıdır ve yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı BPPV tanısı alan hastaların yaş, cinsiyet gibi sosyodemografik özelliklerine göre dağılımını incelemek, BPPV hastalığı ile beraber olan komorbiditeleri belirlemek, BPPV nüksünüprovoke edebilecek sistemik hastalıkları ve potansiyel risk faktörlerini araştırmak ve böylece BPPV nüks oranını düşürmek ve hastaların prognozunu iyileştirmektir. Gereç ve Yöntem:Prospektif ve kesitsel nitelikteki çalışmaya Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniğine başvuran ve BPPVtanısı alan 18-80 yaş arasındaki hastalar dahil edildi. Hastaların yaş,cinsiyet, medeni durum, eğitim durumları, sigara-alkol kullanımı, boy ve vücut ağırlıkları, etkilenen tarafı, hipertansiyon (HT), Diyabet (DM), hipotiroidi, hipertiroidi, kardiyovasküler hastalıkları, hiperlipidemiler, osteoporoz, meniere, migren,geçirilmiş kafa travması, öyküsü kaydedildi. Yakın zamanda yapılmış kan sonuçları değerlendirildi. Hastalara kanalit yeniden konumlandırma manevraları uygulandı. Altı ay sonra telefonla nüks etme durumu sorgulanarak takipleri tamamlandı. Nüks etme durumuna göre hastalar iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında sorgulanan özellikler açısından anlamlı fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 54 hastadan (32'si kadın,22'si erkek) hastalığı nüks eden 23 hasta 1.grup, nüks etmeyen 31 hasta 2. grup olarak belirlendi. BPPV'sinüks eden hastalarda sağ kulak tutulumu açısından anlamlı farklılık saptandı (p:0.022) İki grup arasında yaş, cinsiyet, kronik rahatsızlıklar, kan bulguları ve sorgulanan diğer özellikler açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda BPPV nüksü ile sağ kulak tutulumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. BPPV nüksü ile kronik hastalıklar, laboratuvar sonuçları, yaş ve cinsiyet arasında ise anlamlı bir sebep sonuç ilişkisi saptanmamıştır. Yaşla beraber her iki cinsiyette de artan kronik hastalık görülme sıklığı, ileri yaşlarda daha sık görülen BPPV hastalığı ile kronik hastalıkların beraber görülmesinin tesadüfi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:Benign Paroxismal Positional Vertigo (BPPV) is one of the most common vestibular diseases in the community and its recurrence is high. The emergence of potential risks for BPPV recurrence may help increase treatment outcome and patient prognosis. However, factors affecting relapse are controversial and have not been studied sufficiently. The aim of this study is,to examine the distribution of patients diagnosed with BPPV according to sociodemographic characteristics such as age and gender, to determine comorbidities associated with BPPV disease, to investigate systemic diseases and its potential risks that may provoke BPPV recurrence, ,thus to reduce the rate of BPPV recurrence and the to heal prognosis of patients. Materials and Methods: Patients diagnosed with BPPV and aged between18-80 years who were admitted to the OtorhinolaryngologyOutpatientClinicof KarabükUniversity Karabük Training andResearchHospitalandwereincluded in theprospectiveandcross-sectionalstudy.Age,gender, ,maritalstatus, educationalstatus, smokingandalcoholconsumption,heightand body weight,affectedside, hypertension (HT), Diabetes (DM), hypothyroidism, hyperthyroidism, cardiovasculardiseases, hyperlipidemia, osteoporosis, meniere, migraine, previousheadtraumastory of thepatientswererecorded. Recentbloodresultswereevaluated. Canalitisrepositioningmaneuverswereappliedtothepatients. After 6 months, therecurrencestatuswasquestioned on thephoneandtheirfollow-upwascompleted.Thepatientsweredividedintotwogroupsaccordingtotherecurrence. Itwasinvestigatedwhethertherewas a significantdifferencebetweenthegroups in terms of thequeriedcharacteristics. Results:Of the 54 patients (32 female, 22 male) includedintothestudy,23 patientswithrecurrenceweredetermined as group 1, and 31 patientswithoutrecurrenceweredetermined as group 2. Therewas a significantdifference in terms of rightearinvolvement in patientswithrecurrence of BPPV (p= 0.022). No significantdifferencewasfoundbetweenthetwogroups in terms of age, gender, chronicdiseases, bloodfindingsandotherquestionedcharacteristics. Conclusion: In our study, there is a significant relationship between BPPV recurrence and right ear involvement. There was no significant relationship between BPPV recurrence and chronic diseases, laboratory results, age and gender. Increasing prevalence of chronic diseases in both genders with age and being more common in older ages suggests coincidence of BPPV disease and chronic diseases.
Benzer Tezler
- Benign paroksismal pozisyonel vertigoda repozisyon manevralarının etkinliği (48 hasta üzerinde yapılan bir çalışma)
Başlık çevirisi yok
AHMET HAKKI
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1998
Kulak Burun ve BoğazEge ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Benign paroksismal pozisyonel vertigoda oksidatif stres ve inflamatuar mediatörlerin rolü
The role of oksidative stress and inflammatory mediators in benign paroxysmal positional vertigo
MEHMET TAYLAN GÜÇLÜTÜRK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
Kulak Burun ve BoğazMersin ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MURAT ÜNAL
- Benign paroksismal pozisyonel vertigoda vestibüler uyarılmış myojenik potansiyel (VEMP) ve video head ımpuls (VHIT)test bulguları
Vestibular evoked myogenic potentials(VEMP)and video head i̇mpuls(VHIT)findings in benign paroxysmal positional vertigo
SERAP ER
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Kulak Burun ve BoğazYıldırım Beyazıt ÜniversitesiOdyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET HAKAN KORKMAZ
- Benign paroksismal pozisyonel vertigoda epley repozisyon manevrasının etkinliği
Epley reposition maneuver efficiacy in benign paroxysmal vertigo
HÜSEYİN ALTUN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Kulak Burun ve BoğazSağlık BakanlığıKulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
DR. YAVUZ ÖZKAN
- Benign paroksismal pozisyonel vertigoda subjektif vizüel vertikalin değerlendirilmesi
The evaluation of subjective visual vertical in benign paroxysmal positional vertigo
PINAR BABA
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Kulak Burun ve BoğazEge ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEM BİLGEN