Zihinsel antrenmanın futbolcuların problem çözme becerisi, zihinsel dayanıklılık ve spor kaygı düzeyi üzerine etkileri
The effect of mental training on the problem solving skills, mental toughness and sport anxiety level of football players
  1. Tez No: 774975
  2. Yazar: MURAT GÖKHAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Kaygı, Zihinsel Antrenman, Zihinsel Dayanıklılık Envanteri, Problem Çözme Becerileri, Anxiety, Football, Mental Training, Mental Toughness İnventory, Problem Solving Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada zihinsel antrenmanın futbolcuların problem çözme becerileri, zihinsel dayanıklılık ve spor kaygı düzeyi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma türlerinden yarı deneysel desenli araştırma modeli tercih edilmiştir. Çalışmada ölçme aracı olarak Problem Çözme Envanteri, Zihinsel Dayanıklılık Envanteri ve Spor Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada 44 aktif lisanslı futbolcuya 8 hafta boyunca çeşitli zihinsel antrenman teknikleri uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına bakıldığında futbolcuların problem çözme becerileri, zihinsel dayanıklılık ve spor kaygı düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı bir gelişme gözlenmiştir. Sonuç olarak zihinsel antrenmanın futbolcuların problem çözme becerisi, zihinsel dayanıklılık ve spor kaygı düzeyi üzerine“düşük düzeyde olumlu etkileri”olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of mental training on the problem-solving skills, mental toughness, and sports anxiety level of football players. In the research, quasi-experimental patterned research model, which is one of the quantitative research types, was preferred. Problem Solving Inventory, Mental Toughness Inventory and Sports Anxiety Inventory were used as measurement tools in the study. Various mental training techniques were applied to 44 active licensed football players for 8 weeks. Considering the results of the study, a statistically significant improvement was observed in the problem-solving skills, mental toughness, and sports anxiety levels of the football players. As a result, it has been understood that mental training has positive effects on the problem-solving skills, mental toughness, and sports anxiety level of football players.