Devamlı irrigasyon tekniği ile kök kanal şekillendirmesinin kanaldaki bakteri yükü üzerine etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü klinik çalışma
Investigation of the effect of root canal shaping with continuous irrigation technique on bacterial load in the canal: A randomized controlled clinical study
  1. Tez No: 775188
  2. Yazar: ARİFE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞAHİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri Yükü, Devamlı İrrigasyon, Real Time PCR, Bacterial load, Continuous Irrigation, Real Time PCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı devamlı irrigasyon tekniği ve geleneksel şırınga irrigasyonu ile kök kanal şekillendirmesinin enfekte kök kanalındaki total bakteri yükü ve Enterococcus faecalis (E. faecalis) üzerine erkisini qPCR yöntemi ile incelemek ve konvansiyonel kültür yöntemi ile desteklemektir. Materyal ve Metot: Kliniğimize başvuran tek köklü nekrotik ve apikal periodontitisli olan 52 hasta rastgele iki gruba ayrıldı (n=26).Birinci grupta şekillendirme işlemi sırasında geleneksel şırınga irrigasyonu uygulandı. İkinci gruba ise şekillendirme işlemi ile eş zamanlı devamlı bir irrigasyon sağlandı. Hastaların enfekte kök kanallarından şekillendirme öncesi(S1) ve sonrası(S2) steril papper pointlerle mikrobiyolojik örnekler alındı. Alınan örnekler qPCR cihazı ile total bakteri yükü ve E. faecalis miktarı açısından değerlendirildi. Ayrıca konvansiyonel kültür yöntemiyle de desteklendi. İststistiksel analizler SPSS 26 programı ile yapıldı. Bulgular: Geleneksel şırınga irrigasyonu grubundan 1 hasta S0 öneği bakteri için negatif çıkmadığı için dışlandı ve 51 hasta değerlendirildi. Her iki grup için bakteri yükü S1 örneklerinden S2 örneklerine geçişte belirgin azalma göstermiştir (P0,05). S1 örnekleri pozitif kültür veren; geleneksel irrigasyon grubundaki 25 hastadan 10'u ve devamlı irrigasyon grubundaki 26 hastadan 13'ünün S2 örnekleri negatif kültür ile sonuçlanmıştır. Kültür sonuçları açısından da iki grup arasında anlamlı fark yoktur (p>0,05). E. faecalis S1 örneklerinde sadece 9 hastada(2 geleneksel, 7 devamlı) tespit edilmiş ve hiçbir S2 örneğinde saptanmamıştır. Ancak istatistiksel olarak değerlendirilememiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre her iki grup benzer antibakteriyel etkinlik göstermiştir. Bu iki sistemin etkinliğinin daha iyi anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of root canal shaping with continuous irrigation technique and traditional syringe irrigation on the total bacterial load in the infected root canal and Enterococcus Faecalis (E.faecalis) by qPCR method and to support it with conventional culture method. Material and method: 52 patients with single-rooted necrotic and apical periodontitis who applied to our clinic were randomly divided into two groups (n=26). In the first group, conventional syringe irrigation was applied during the shaping process. The second group was provided with continuous irrigation simultaneously with the shaping process. Microbiological samples were taken from the infected root canals of the patients before (S1) and after (S2) shaping with sterile papper points. The samples were evaluated in terms of total bacterial load and E. faecalis amount with qPCR device. It was also supported by the conventional culture method. Statistical analyzes were performed with the SPSS 26 program. Results: One patient from the conventional syringe irrigation group was excluded because the S0 sample was not negative for bacteria, and 51 patients were evaluated. Bacterial load showed a significant decrease in the transition from S1 samples to S2 samples for both groups (P0.05). S2 samples of 10 out of 25 patients in the conventional irrigation group and 13 of 26 patients in the continuous irrigation group resulted in negative cultures, while S1 samples gave positive cultures. There was no significant difference between the two groups in terms of culture results (p>0.05). E. faecalis was detected in S1 samples only in 9 patients (2 traditional, 7 continuous) and was not detected in any S2 samples. However, it could not be evaluated statistically. Conclusion: According to the results of our study, both groups showed similar antibacterial activity. Further studies are needed to better understand the effectiveness of these two systems.