Standartlaştırılmış kuraklık indeksi ve keşif kuraklık indeksi ile meteorolojik kuraklığın analizi
Analysis of meteorological drought with the standardized drought index and the reconnaissance drought index
  1. Tez No: 775633
  2. Yazar: GÖZDE ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT SAMİ AKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Meteorolojik Kuraklık, Standartlaştırılmış Yağış İndeksi, Keşif Kuraklık İndeksi, DrinC, Adana, Meteorological Drought, Standardized
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Adana ili ve bu il sınırları içerisinde bulunan Kozan, Karaisalı, Ceyhan, Yumurtalık, Karataş meteoroloji istasyonlarına ait 1970-2021 yılları arasındaki veriler kullanılarak meteorolojik kuraklık analizi gerçekleştirilmiştir. Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (Standardized Precipitation Index-SPI) ve Keşif Kuraklık İndeksi (Reconnaissance Drought Index- RDI) yardımıyla 3, 6 ve 12 aylık zaman ölçekleri için her bir istasyonun kuraklık oluşum yüzdeleri ile farklı kuraklık sınıflarının yıllar içindeki dağılım oranları tespit edilmiştir. Buna ilave olarak, her bir istasyona ait kurak ve yağışlı dönemler için kuraklık şiddeti, maksimum periyod ve meydana gelme zamanları belirlenmiştir. Karaisalı istasyonu hariç tüm istasyonlarda kuraklık oluşum yüzdeleri %50'nin altında kalmıştır. SPI ve RDI arasındaki %99'un üzerinde olan korelasyon değerleri, ele alınan bölgede RDI yerine sadece yağış verilerini kullanan SPI'nin kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, meteorological drought analysis was carried out using the data of Adana province and its districts, Kozan, Karaisalı, Ceyhan, Yumurtalık and Karataş meteorological stations between 1970-2021. Using the Standardized Precipitation Index (SPI) and the Reconnaissance Drought Index (RDI), the drought occurrence percentages of each station and the distribution rates of different drought classes over the years were determined for the 3, 6 and 12-month time scales. In addition, drought severity, maximum period and occurrence times were determined for the dry and wet periods of each station. Drought occurrence percentages were below 50% in all stations except Karaisalı station. The correlation values between SPI and RDI above 99% showed that SPI, which only uses precipitation data, can be used instead of RDI in the region under consideration.