Çipura (Sparus aurata l.) prelarvalarında aydınlatmanın vitellus kesesi ve yağ damlası absorbsiyonuna, sindirim tüpüne, boyca gelişimi ile yaşama yüzdesine etkisi
- Tez No: 77564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Prelarva, aydınlatma, vitellus kesesi, yağ damlası, sindirim tüpü, yaşama yüzdesi, Prelarvae, lighting, yolk-sac, oil globule, digestive line, survival rate
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET ÇİPURA (Sparus aurata L.) PRELARVALARINDA AYDINLATMANIN VİTELLUS KESESİ VE YAĞ DAMLASI ABSORBSİYONUNA, SİNDİRİM TÜPÜNE, BOYCA GELİŞİMİ İLE YAŞAMA YÜZDESİNE ETKİSİ SÜZER, Cüneyt Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi:Doç.Dr.Osman ÖZDEN Ocak 1998, 79 sayfa Bu çalışmada çipura (Sparus aurata) prelarval dönemde farklı yoğunluklardaki aydınlatmanın endogen besin rezervlerinin absorbsiyonuna, boy ve sindirim tüpü gelişimine ve yaşama yüzdesine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmalar Pl ve P2 tankları aydınlık ortamda, P3 ve P4 tankları loş ortamda ve P5 ve P6 tankları karanlık ortamda yürütülmüştür. Bu sonuçlara göre en iyi gelişim ve yaşama yüzdesi, karanlık ortamdaki deneme gruplarında saptanmış, vitellus kesesi ve yağ damlası hacimce daha az tüketilmiştir. Aydınlık ortamda ise gelişim oldukça yavaş, yaşam yüzdesi düşük ve tüketim oldukça hızlı gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF LIGHTING ON THE ABSORPTION OF YOLK-SAC AND OIL-GLOBULE, DEVELOPMENT OF DIGESTIVE LINE, LENGTH AND SURVIVAL RATE IN PRELARVAE OF GILTHEAD SEA BREAM (Spar us aurata L.) SÜZER, Cüneyt MSc Fisheries Eng. SupervisonAssoc.Prof.Dr.Osman ÖZDEN January 1998, 79 pages In this study,the effects of various light density on the reabsorption of endogen feeding sources, development of length and digestive line and survival rate were investigated at sea bream larval rearing especially on prelarval stage. In PI and P2 tanks,experiments were continued in lightly conditions P3 and P4 tanks were established in gloomy conditions. P5 and P6 were carried out in conditions. As a result of this study, the best results were found in dark enviroment and yolk-sac and oil-globule were reabsorbed decreasingly. In light enviroment the development was decreased, survival rate was reduced and absorption of yolk-sac and oil-globule were rapidly.