Figüratif seramik heykellerde farklı kil etkileri
Master's thesis different clay effects on figurative ceramic sculptures
- Tez No: 775763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER HASDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Heykel, Figüratif Seramik Heykel Sanatı, Kil, Ceramics, sculpture, figurative ceramic sculpture art, clay
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tarih öncesi dönemlerden beri süregelen ve günümüzde de figüratif seramik heykellerde, estetik kaygı ve sanatsal gaye arayışında olan eserler üretilmiştir. Geçmiş ve günümüzdeki eserler karşılaştırıldığında figüratif seramik heykelin ne kadar değiştiği ve geliştiği görülmektedir. Figüratif seramik heykel sanatçıları üretimini, biçimlendirme, kurutma, sır, doku, pişirim gibi seramiğin temel öğeleri doğrultusunda yapması gerekmektedir. Bu aşamaları en çok etkileyen unsur kildir. Seçilen kilin özellikleri sanatçı tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Kilin yapısı, dokusu, boyutu, plastiklik, mukavemeti, pişme rengi, pişme derecesi, su emme değerlerine, pişirim sonrası küçülme payına gibi özelliklerin bilinmesi çok önemlidir. Bu araştırmada figüratif seramik heykel sanatında kullanılan kilin etkileri konusu irdelenerek konu ile ilgili bazı sanatçıların örnek niteliğinde olduğu düşünülen çalışmaları araştırılmıştır. Uygulama kısmında kırmızı, şamot ve beyaz kil kullanılarak ortaya çıkarılan eserlerdeki kilin etkileri kanıtlanmıştır. Avantajları ve dezavantajları irdelenerek daha sonra ki çalışmalarda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In figurative ceramic sculptures which have been ongoing since prehistoric times and today, works of aesthetic concern and artistic purpose have been produced. When the past and present works are compared, it is seen how much the figurative ceramic sculpture has changed and developed. Sculpture artists should produce in line with the basic elements of ceramics such as shaping, drying, glaze, texture and firing. The element that affects these stages the most is clay. The properties of the selected clay should be well known by the artist. It is very important to know the properties of the clay such as its structure, texture, size, plasticity, strength, firing color, firing degree, water absorption values, shrinkage after firing. İn this research, the effects of clay used in figurative ceramic sculpture art were examined and the works of some artists, which were thought to be exemplary, were investigated. In the application part, the effects of the clay on the artifacts revealed by using red, fireclay and white clay have been proven. It is thought that it will be a guide in future studies by examining its advantages and disadvantages.