Adneksial kitlelerde frozen section ile nihai patoloji arasındaki uyumsuzluğu etkileyen parametereler
Parameters affecting the discrepancy between frozen section andfinal pathologyin adneksal masses
- Tez No: 775820
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksial Kitle, Frozen Section, Nihai Patoloji
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada adneksial kitlelerde frozen section ile nihai patoloji arasındaki uyumsuzluğu etkileyen parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada adneksiyel kitle tanısı ile opere edilen ve intraoperatif frozen inceleme uygulanan olgularda frozen sonucu ile nihai patoloji sonucu arasında farklılıkların neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Haziran 2017-Mayıs 2022 tarihleri arasında adneksiyal kitle endikasyonu ile ameliyat edilen intraoperatif frozen tanı istenen 202 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların frozen kesit ve parafin kesit tanı sonuçları benign, borderline ve malign olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların tümörleri çaplarına göre (10cm), yapılarına göre (solıd/kistik), tutulumun şekline göre (unilateral/bilateral) olarak sınıflandırıldı. Hastaların menopozal durumlarına göre CA 125 değerleri (35 U/ml üzerinde/35 U/ml altında) değerlendirildi. Malignite düşündüren bulguların malign olgulardaki oranları değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonucunda ultrasonografik bulgular kıyaslandıgında bilateralite ve solid alan varlığının maligniteyi öngörme açısından anlamlılıgının yüksek olduğu, multilokülaritenin ise diğerlerine kıyasla anlamlılığının en düşük olduğu görüldü. Hastların 50 yaş altı ve üstü olma durumları ile frozen sonucu arasında anlamlı farkların bulunduğu gözlendi hastaların CA 125 değerleri ile kitle büyüklüğü dopler patalojik olan duvar yapısı kalın olan multilöküle metastaz durumu ile karşılaştırılmasında aralarındaki fark anlamlıydı. Hastaların frozen sonuçlarına göre malignite oranları semptom varlığı ile aralarında anlamlı ilişki bulunmammıştır. Yaş, menopoz durumu, kitle büyüklüğü, semptom varlığı, solit durumu, metastaz olma durumu ve bilateralite tanı uyumsuzluğu ile ilişkili değildi.Frozen sonuçları ile nihai patoloji sonuçları arasındaki uyum %94,4 oranında idi. Sonuç: Adneksiyal kitlelerin teşhisi için IFS ile nihai patoloji sonucu arasındaki güçlü uyum, IFS'nin en düşük prevalansa sahip olan borderline vakalar için bile güvenilir olduğunu göstermiştir. Çalşmada yer alan hastaların tanı uyumsuzluğunu etkileyen faktörler duvarın kalın olması, papiller çıkıntı olması, multiloküle olması ve dopler yüksek olması idi. Diğer değişkenlerin istatistiksel anlamlı etkisi yoktu.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the parameters that affect the inconsistency between frozen section and final pathology in adnexal masses. In addition, it was aimed to reveal the differences between the frozen result and the final pathology result in patients who were operated with the diagnosis of adnexal mass and underwent intraoperative frozen examination. Materials and Methods: In our study, 202 patients who were operated on with the indication of adnexal mass in the Department of Obstetrics and Gynecology of the University of Health Sciences Ankara Health Research Application Center between June 2017 and May 2022 for intraoperative frozen diagnosis were evaluated retrospectively. Frozen section and paraffin section diagnostic results of the cases were divided into three groups as benign, borderline and malignant. Tumors of the patients were classified according to their diameter (10cm), structure (solid/cystic), and type of involvement (unilateral/bilateral). CA 125 values (over 35 U/ml/below 35 U/ml) were evaluated according to the menopausal status of the patients. The rates of findings suggestive of malignancy in malignant cases were evaluated. The patients' alpha-fetoprotein (AFP) and lactic dehydrogenase (LDH) values were also recorded. Results: At the end of the study, when the ultrasonographic findings were compared, it was seen that the presence of bilaterality and solid area had a high significance in terms of predicting malignancy, and the significance of multilocularity was the lowest compared to the others.