Ekmeklik buğday (Triticum aestivum l. em. thell) adaptasyonunda vernelizasyona tepkiyi kontrol eden genlerin etkisi üzerine araştırmalar
Studies on influence of genes controlling vernelization response in adaption of common heat (Triticum aestivum em thell)
  1. Tez No: 77586
  2. Yazar: A.ERTUĞ FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, Triticum aestivum L, vernelizasyon, izohatlar, varyans komponentleri, kalıtım derecesi, stabilite, adaptasyon, regresyon, tane verimi ve verimle ilgili özellikler
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
ÖZET EKMEKLİK BUĞDAY {Triticum aestivum L. em Thell) ADAPTASYONUNDA VERNELİZASYONA TEPKİYİ KONTROL EDEN GENLERİN ETKİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR FIRAT, A. Ertuğ Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. ibrahim Demir Ocak 1998, 323 sayfa Vernelizasyon genleri, ekmeklik buğdayların (Triticum aestivum L.) adaptasyonunda önemli role sahiptirler. Kışlık ve yazlık izohatların, sahil kuşağında 22 çevredeki performanslarının araştırıldığı bu çalışmada tane verimi, saman verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, bitki boyu, başaklanma gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı, erme süresi ve protein içeriği özellikleri ele alınmış; genotip x çevre interaksiyonları, varyans komponentleri ve kalıtım dereceleri belirlenmiştir. Genotip x çevre interaksiyonlarının önemliliği; Anza sib'lerin tüm çevrelere iyi adaptasyon göstermesi; tane, saman ve biyolojik verim özellikleri bakımından kışlık izohatların üstünlüğü ve yazlıkların daha erkenci oluşu bu araştırmanın çarpıcı sonuçlarındandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON INFLUENCE OF GENES CONTROLLING VERNELIZATION RESPONSE IN ADAPTATION OF COMMON WHEAT (Triticum aestivum L. em Thell) FIRAT, A. Ertuğ PhD in Field Crops Supervisor : Prof. Dr. Ibrahim DEMİR Junuary 1998, 323 pages Genes for vernalization response have played an important role in the adaptation of common wheat (Triticum aestivum L.). In this study, performance of winter and spring isolines were investigated over 22 environments in the coastal belt; grain, straw and biological yields, harvest index, test weight, thousand-seed weight, plant height, days to heading, days to physiological maturity, grain filling period and protein content characteristics were examined, and genotype x environment interactions, components of variance and heritability estimates were determined. Significance of genotype x environment interactions, well adaptation of Anza sibs to all environments, and better performance of the winter isolines in the characteristics of grain, straw and biological yields, and earliness of the spring isolines were the remarkable findings of this study. Keywords : Common wheat, Triticum aestivum L, vernelization, isolines, components of variance, heritability estimate, stability, adaptation, regression, grain yield and related traits.