Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı olan çocuklarda yavaş bilişsel tempo belirtilerinin motor beceriler açısından incelenmesi
Examination of slow cognitive tempo symptoms in terms of motor skills in children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 776034
  2. Yazar: ASLIHAN TAŞPINAR ALPSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yavaş bilişsel tempo (YBT), motor beceriler, Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi (BOT-2), Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), sluggish cognitive tempo (SCT), motor skills, The Bruininks -Oseretsky Motor Proficiency Test (BOT-2)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda (DEHB) motor beceri sorunları görülmekte ve sosyal uyum, akran ilişkileri ve akademik beceriler daha da olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışmada, DEHB tanılı ve DEHB ile birlikte Yavaş Bilişsel Tempo (YBT) semptomlarına sahip okul çağındaki çocuklar, sağlıklı çocuklarla motor yeterlilik açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda okul çağı çocuklarında DEHB ve YBT semptomları ile motor becerileri ve uyku alanları arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 6-12 yaş aralığında 104 çocuk (66 DEHB, 38 kontrol) alınmıştır. Tanısal değerlendirmede Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY-T), belirti şiddeti değerlendirmesinde Conners Aile Derecelendirme Ölçeği-Yenilenmiş Uzun Form (CADÖ-YU), Barkley Çocuk Dikkat Anketi (BÇDA), Çocuklarda Uyku Alışkanlıkları Ölçeği (ÇUAÖ) ve motor beceri değerlendirmesinde Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi (BOT-2) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda DEHB tanılı okul çağı çocuklarının bir çok motor beceri alanında sağlıklı gelişen yaşıtlarına göre daha düşük performans gösterdikleri ve özellikle ince motor becerilerinin dikkatsizlik belirtileri ile ilişkili olduğu, DEHB tanısı ile birlikte YBT komorbiditesinin varlığı motor becerileri daha da kötüleştirdiği bulunmuştur. Sonuç: DEHB ve YBT'nin çok aşamalı klinik değerlendirmesi içinde motor yeterliliğin sorgulanması, klinik olarak değerlendirilmesi ve motor beceri sorunları varlığında çocukların uygun objektif değerlendirme ve müdahale programlarına yönlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) have motor skill problems, which can adversely affect social competence, peer relations, and academic skills. In this study, school-age children diagnosed with ADHD and having Slow Cognitive Tempo (SCT) symptoms were compared with healthy children in terms of motor competence and sleep problems. The aim of this study is to assess motor skills in school-aged children with ADHD and Sluggish Cognitive Tempo (SCT). Method: A total of 104 children (66 ADHD, 38 controls, age range; 6-12 years) were included in this study. Children were diagnosed with ADHD via the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children Present and Lifetime Version. The parents were asked to fill out the Conners Family Rating Scale-Revised Long Form (CPRS-R), Barkley Child Attention Scale (BCAS) and Children's Sleep Habit Questionnaire (CSHQ) to determine the symptom domains and the symptom severity. The Bruininks -Oseretsky Motor Proficiency Test (BOT-2) was used to assess motor skills. Results: Children with ADHD had impaired performance in many motor skill areas compared to the controls. In the ADHD group, impairments in fine motor skills were correlated with problems in attention and having SCT comorbidity worsened motor skills. Conclusion: The multistage clinical evaluation of ADHD and SCT should include screening for problems in motor skills. If deficiencies are found, the child should be clinically evaluated for motor proficiency and should be referred for appropriate objective assessment and intervention programs.