Piezo elektrik cihazı, manuel kemik testereleri ve klasik model osteotominin yumuşak dokuya verdiği zarar ve pre-post op. kandaki oksidatif stres markerları arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi: Tavşan osteotomi modeli
Piezo electric device, manual bone saws and the damage of the classic model osteotomy to soft tissue and pre-post op. evaluation of differences between oxidati̇ve stress markers in blood: The rabbi̇t osteotomy model
  1. Tez No: 776070
  2. Yazar: ÖMER KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTAT ARICIGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Piezo, osteotomi, manuel testere, oksidatif marker, Piezo, osteotomy, manual saw, oxidative marker
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tavşan nazal kemiğine piezo elektrik cihazı, manuel testere, klasik osteotom kullanılarak yapılacak osteotominin dokuya verdiği zararın ve kandaki oksidatif stres markerlarına olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 32 tane albino Yeni Zellanda tavşanı 8'er denekten oluşan 4 gruba rastgele seçim metoduna göre ayrıldı. A Grubu; sham grubu (n=8), B Grubu; piezo elektrik cihazı grubu (n=8), C Grubu; manuel testere grubu (n=8) ve D Grubu; klasik osteotom grubu (n=8) olarak belirlendi. Tüm gruplardan işlem öncesi ve sonrasında interlökin-1beta (IL-1ß), tiobarbitürik asit-reaktif maddeler (TBARS), tümör nekrozis faktör–alfa (TNF-alfa), nitrik oksit (NO), interlökin-10 (IL-10) ve glutatyon (GSH) seviyelerini karşılaştırmak için kulak marjinal venlerinden 3 ml kan alındı. Her gruba 5 mg/kg ksilazin ve 50 mg/kg ketamin anestezisi uygulandı. Çalışma gruplarında ki deneklerin burun dorsumuna 4 cmlik insizyon yapılarak nazal kemik ortaya kondu. Tüm deneklerin sol nazal kemik ortasının lateralinde bulunan yumuşak dokudan 1 mm3 lük parça alındı. Ardından her grup için belirlenen cerrahi aletle iki taraflı lateral osteotomiler gerçekleştirildi. Sham grubuna sadece anestezi uygulandı. Deney sonunda bütün çalışma gruplarına 7 günlük gözlem sonrası genel anestezi altında ötanazi uygulandı. Çalışma gruplarının sol nazal kemik ortası lateralinde bulunan yumuşak dokudan 1 mm3 lük parça alınarak histopatolojik incelemeye gönderildi. Tüm grupların biyokimyasal markerları ve çalışma gruplarının histopatolojik inceleme sonuçları kendi içinde ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: C grubunda (manuel testere grubu) ve D grubunda (klasik osteotom grubu) ödem miktarı B grubuna (piezo elektrik cihazı grubu) göre anlamlı olarak yüksek bulundu. İnflamasyon bütün deneklerde artmış olarak bulundu. B grubunda (piezo elektrik cihazı grubu) nekroz miktarı C grubuna (manuel testere grubu) ve D grubuna (klasik osteotom grubu) göre anlamlı olarak yüksek bulundu. İki parametre dışında biyokimyasal belirteçler de bütün gruplar için anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Sonuç: Rinoplasti operasyonu sonrası ödem en önemli sorunlardandır. Bizim çalışmamızda cerrahi aletlerin dokuda histopatolojik olarak ödem, inflamasyon ve nekroz değişimine ve kandaki biyokimyasal belirteçlerin değişimine bakıldı. Piezo ile yapılan osteotomi de ödem ve nekroz oranı mikroskobik olarak anlamlı bulundu. Biyokimyasal belirteçlerde iki parametre hariç anlamlı bir fark yoktu.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the damage to the tissue and the effects of oxidative stress markers in the blood of osteotomy to be performed on the rabbit nasal bone using a piezo electric device, manual saw, and classical osteotome. Materials and Methods: 32 albino New Zealand rabbits were randomly selected into 4 groups of 8 animals each. Group A; sham group (n=8), Group B; piezoelectric device group (n=8), Group C; manual saw group (n=8) and Group D; classical osteotome group (n=8) was determined. 3 ml of blood was drawn from the marginal veins of the ear to compare interleukin-1beta (IL-1ß), thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS), tumor necrosis factor-alpha (TNF-alpha), nitric oxide (NO), interleukin-10 (IL-10) and glutathione (GSH) levels. Anesthesia of 5 mg/kg xylazine and 50 mg/kg ketamine was administered to each group. The nasal bone was exposed by making a 4 cm incision on the dorsum of the nose of the subjects in the study groups. A 1 mm3 piece of soft tissue was taken from the lateral of the left nasal bone middle of all subjects. Then, bilateral lateral osteotomies were performed with the surgical instrument specified for each group. Only anesthesia was applied to the sham group. At the end of the experiment, all study groups were euthanized under general anesthesia after 7 days of observation. A 1 mm3 piece of soft tissue located on the lateral of the left nasal bone middle of the study groups was taken and sent for histopathological examination. Biochemical markers of all groups and histopathological examination results of study groups were compared within and between groups. Results: The amount of edema in group C (manual saw group) and group D (classical osteotome group) was found to be significantly higher than in group B (piezo electric device group). Inflammation was found to be increased in all subjects. The amount of necrosis in group B (piezoelectric device group) was found to be significantly higher than in group C (manual saw group) and group D (classical osteotome group). Except for two parameters, no significant change was found for all groups in biochemical markers. Conclusion: Edema after rhinoplasty is one of the most important problems. In our study, we looked at the histopathological changes in edema, inflammation and necrosis of the surgical instruments in the tissue and biochemical markers in the blood. In osteotomy performed with piezo, the rate of edema and necrosis were found to be microscopically significant. There was no significant difference in biochemical markers except for two parameters.