Hamstring tendon otogrefti ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrasında modifiye ve hızlandırılmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programının propriyosepsiyon denge ve koordinasyon üzerine etkiler
- Tez No: 776102
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu, modifiye ve hızlandırılmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programı, propriyosepsiyon, denge, fonksiyonel test, Anterior Cruciate Ligament Reconstruction, modified and accelerated physiotherapy and rehabilitation program, proprioception, balance, functional test
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı; izole ön çapraz bağ (ÖÇB) veya ön çapraz bağ ve birlikte menisküs yaralanması geçiren kişilerin, hamstring tendon otogrefti ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrasında modifiye ve hızlandırılmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programının propriyosepsiyon, denge ve koordinasyon üzerine etkilerini araştırmaktır. Artroklinik Sporcu Sağlığı Biriminde Hamstring Tendon Otogreftiyle Ön Çapraz Bağ Cerrahisi Geçiren 22 kişi (n=22 K/E: 3/19) ile başladığımız çalışmada bireylerin sosyodemografik özellikleri, genel sağlık durumları ve fiziksel özellikleri sorgulandı. Dışlanma kriterlerine göre 2 kişi (n=2 K/E:1/1) çalışmadan çıkartıldı. Tüm olgulara operasyon öncesi (preop) propriyosepsiyonları gözler açık ve kapalı 15, 30, 45 ve 60 derecede Dijital Gonyometre ile ölçüldü. Operasyon sonrası (postop) tüm olgular modifiye ve hızlandırılmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programına alındı. Tüm olgular operasyon sonrası 3. Hafta, 6. Hafta, 12. Hafta ve 6. Ay'da propriyosepsiyonları gözler açık ve kapalı 15, 30, 45 ve 60 derecede dijital gonyometre ile ölçüldü. Tüm olguların denge ve koordinasyonları Libra Dinamik Denge Cihazı ile 3. Hafta, 6. Hafta, 12. Hafta ve 6. Ay'da horizontal, sağ oblik, sol oblik ve tek ayak denge ölçümleri yapıldı. Fonksiyonel durumu değerlendirmek için Lysholm skoru ve ağrıyı değerlendirmek için VAS (Visual Ağrı Skoru) 3. Hafta, 6. Hafta, 12. Hafta ve 6. Ay'da ölçüldü. 6. Ay'da olguların fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için tek ayak atlama, çift ayak atlama ve çapraz atlama testleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; To investigate the effects of modified and accelerated physiotherapy and rehabilitation program on proprioception, balance and coordination after anterior cruciate ligament reconstruction with hamstring tendon autograft in individuals with isolated anterior cruciate ligament (ACL) or anterior cruciate ligament and combined meniscus injury. In the study we started with 22 people (n=22 F/M: 3/19) who had ACL Surgery with Hamstring Tendon Autograft in the Athlete Health Unit, the sociodemographic characteristics, general health status and physical characteristics of the individuals were questioned. According to the exclusion criteria, 2 individuals (n=2 F/M:1/1) were excluded from the study. Preoperative (preop) proprioception of all patients was measured with a Digital Goniometer at 15, 30, 45 and 60 degrees with eyes open and closed. All cases were included in the modified and accelerated physiotherapy and rehabilitation program after the operation (postop). Proprioception of all patients was measured with a digital goniometer at 15, 30, 45 and 60 degrees with eyes open and closed at the 3rd week, 6th week, 12th week and 6th month postoperatively. Balance and coordination of all subjects were measured with Libra Dynamic Balance Device at 3rd week, 6th week, 12th week and 6th month. Horizontal, right oblique, left oblique and one foot balance measurements were made. Lysholm score to assess functional status and VAS (Visual Pain Score) to assess pain were measured at Week 3, Week 6, Week 12, and Month 6. In the 6th month, to evaluate the functional status of the cases, single leg jump, double leg jump and cross jump tests were performed.