Süt çocukluğu döneminde d vitamini eksikliğinin önlenmesinde 400 ü d vitamini profilaksisi yeterliliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the adequacy of 400 u vitamin d prophylaxis in the prevention of vitamin d deficiency in infancy
  1. Tez No: 776304
  2. Yazar: BURAK FURKAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DERYA BULUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, vitamin D eksikliği, raşitizm, profilaksi, Child, vitamin D deficiency, rickets, prophylaxis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemiz çocuk endokrinoloji polikliniğine başvuran süt çocukluğu dönemindeki çeşitli sebeplerle 25-hidroksi vitamin D (25(OH)D3) düzeylerine bakılan çocuklarda D vitamini profilaksisi kullanımının vitamin D düzeylerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, SBÜ Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine 1 Ocak 2021- 1 Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran 1 yaş sağlıklı çocukların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların anamnezlerinde yer alan cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, vücut kitle indeksi ve SDS değerleri, doğum şekli, doğum ağırlığı, beslenme şekli, anne sütü ve mama kullanma süreleri, annenin gebelik sayısı, bebeğin doğduğu ay, kan alınan ay, annenin gebelikte D vitamini kullanımı, D vitamini başlama zamanı, D vitamininin düzenli kullanımı ve D vitamini seviyeleri dosyalarından elde edilebilen 109 hasta çalışmaya alındı. Hastaların vitamin D eksikliği/yetersizliği ve yeterliliği ile diğer parametrelerin ilişkileri incelendi. Bulgular: Hastaların tamamı 1 yaşında ve cinsiyet dağılımları benzerdi. Hastaların %83,5'i düzenli, %16,5'i düzensiz D vitamini kullanmıştı. Hastaların %74,3'ünün D vitamini düzeyi yeterli, %10,1'inin yetersiz, %15,6'sının eksik olduğu saptandı. D vitamini düzeyi eksik ve yetersiz olan hastaların %53,6'sı düzensiz, %46,4'ü düzenli D vitamini kullanmıştı. Yeterli olan hastaların ise %96,3'ü düzenli, %3,7'si düzensiz kullanmıştı ve gruplar arasında anlamlı fark vardı. D vitamini düzeyi eksik olan hastaların % 64,7'si düzensiz, %35,3'ü düzenli D vitamini kullanmakta, D vitamini düzeyi yetersiz olan hastaların % 36,4'ü düzensiz, %63,6'sı düzenli D vitamini kullanmaktaydı ve gruplar arasında anlamlı bir fark vardı. Farklılığın hangi D vitamini düzeyi grupları arasında olduğu incelendiğinde ise; eksik ve yetersiz grupları arasında fark saptanmamış olup hem eksik ve yeterli grupları arasında, hem de yetersiz ve yeterli grupları arasında anlamlı fark saptandı. Bunlara ek olarak hastaların D vitamini düzeyleri ile mama alma süreleri arasında pozitif yönlü korelasyon saptandı. Sonuç: Sonuç olarak ilk bir yaştaki çocuklar için düzenli kullanılan 400 IU/gün D vitamini yeterli düzeyde destek sağlamaktadır. Vitamin D eksikliğinin hem yol açtığı klinik bulguların önüne geçmek hem de yeterli kemik mineralizasyonunu sağlamak için Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda yaşamın ilk gününden itibaren profilaktik D vitamini başlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to show the effect of vitamin D prophylaxis use on vitamin D levels in children who applied to the pediatric endocrinology outpatient clinic of our hospital and whose 25(OH)D3 vitamin levels were checked for various reasons. Material and Methods: In this study, the files of healthy 1-year-old children who applied to SBU Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic between January 1, 2021 and June 1, 2022 were retrospectively analyzed. In patients medical history, gender, body weight, height, body mass index, and SDS values, mode of delivery, birth weight, diet, breast milk, formula duration of use, and the mother's pregnancy, month of birth of the baby, month of blood collection, use of the mother during pregnancy, vitamin D status, it is time to start vitamin D, vitamin D and vitamin D levels that can be obtained from regular use of the files of 109 patients were included in the study. The relationships between the patients' vitamin D deficiency/insufficiency and adequacy and other parameters were examined. Results: All patients were 1 year old and their gender distribution was similar. 83,5% of the patients used vitamin D regularly and 16,5% of them irregularly. It was determined that 74,3% of the patients had adequate vitamin D levels, 10,1% were insufficient, and 15,6% were deficient. Of the patients with deficient and inadequate vitamin D levels, 53,6% used vitamin D irregularly and 46,4% used it regularly. On the other hand, 96,3% of the sufficent patients used it regularly, 3,7% used it irregularly, and there was a significant difference between the groups. 64,7% of the patients with vitamin D deficiency were using it irregularly and 35,3% were using it regularly, 36,4% of the patients with insufficient vitamin D levels were using vitamin D irregularly and 63,6% were using regular vitamin D, and there was a significant difference between the groups. When examining which vitamin D level groups the difference is between; There was no difference between the deficient and insufficient groups, and there was a significant difference between the deficient and sufficient groups, and between the inadequate and sufficient groups. In addition, a positive correlation was found between the vitamin D levels of the patients and the duration of formula feeding. Conclusion: In conclusion, 400 IU/day vitamin D, which is used regularly for children in the first year, provides sufficient support. It is recommended to start prophylactic vitamin D from the first day of life in line with the recommendations of the Ministry of Health in order to prevent the clinical findings caused by vitamin D deficiency and to ensure adequate bone mineralization.