The protective role of protocatechuic acid (PCA) and alpha tocopherol (vitamin E) combination on aluminum- induced liver toxicity in rats
Protokateşuik asit ve alfa-tokoferol kombinasyonunun alüminyum ile indüklenen karaciğer toksisitesini düzenleyici etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 776539
  2. Yazar: MOJAHED MOHAMED ALBADAWI ALSAFI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE AYDOĞAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Protokateşik asit, Vitamin E, Oksidatif stres, Aluminum, Protocatechuic acid, Vitamin E, Oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Alüminyum (Al), gıda ve su tüketimi yoluyla hayvanlara ve insanlara bulaşabilen, çevrede en yaygın olarak bulunan metaldir. Uzun süre Al'a maruz kalmak karaciğer toksisitesine neden olmakta ve çeşitli karaciğer hastalıklarının gelişimine zemin hazırlamaktadır. Protocatechuic asit (PCA) ve Vitamin E (Vit E), iyi bilinen antioksidan, anti-inflamatuar, metal şelatlama özelliklerine sahip polifenol yapılı bileşiklerdir. Bu çalışmada PCA ve Vit E kombinasyonuyla çoklu ve güçlü antioksidan etki ve DNA hasarının oluşumunu engelleyici etki oluşturularak, Al kaynaklı oksidatif stresin ve karaciğer patolojisinin baskılanması amaçlanmaktadır. Oksidatif stres belirteçleri olarak SOD, CAT ve GST enzimleri ölçümlenmiştir. Total GSH düzeyleri ile lipid peroksidasyonunun bir belirteci olan malondialdehit düzeyleri belirlenmiştir. DNA hasarını saptamak için tek hücreli jel elektroforezi (SCGE) testi yapılmıştır. Hepatosit proliferasyonunun bir belirteci olan çoğalan hücre nükleer antijeni (PCNA), DNA oksidatif hasar belirteci olarak 8- OHdG, ve DNA onarımının yorumlanabilmesi amacıyla da BRCA1 düzeyleri immünohistokimya etiketlemesi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının bulguları, PCA ve Vit E'nin ayrı ayrı veya kombinasyon halindeki tüm uygulamalarının Al kaynaklı karaciğer hasarını azaltmada önemli ölçüde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın bulgularının PCA ve Vit E kombinasyonuna dayalı yeni tedavi tasarımlarının geliştirilmesi için literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir Ayrıca, bu iki molekülün birleşik uygulamalarının moleküler düzeyde nasıl çalıştığının mekanizmalarının araştırılmasına ışık tutacak olan gelecekteki çalışmaların önünü açacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aluminum (Al) is the most extensively dispersed metal in the environment, which can be transmitted to animals and humans through food and water consumption. Prolonged exposure to Al damages the liver and is thought to be the primary cause of many liver disorders. Protocatechuic acid (PCA) and Vitamin E (Vit E) are polyphenol structured substances with well-known antioxidant, anti-inflammatory, metal chelating properties. The aim of this study is to prevent liver disease and oxidative stress caused by Al by combining PCA and vitamin E antioxidants. SOD, CAT, and GST enzymes were measured as oxidative stress markers. Total GSH levels and malondialdehyde levels, which is a marker of lipid peroxidation were determined. To detect DNA damage, a single cell gel electrophoresis (SCGE) assay was performed. Proliferating cell nuclear antigen (PCNA), a marker of hepatocyte proliferation, BRCA1 to evaluate DNA repair and 8- OHdG as a DNA oxidation marker, were measured using immunohistochemistry labeling. The findings of this study revealed that all applications of PCA and Vit E, either separately or in combination, were significantly effective in reducing Al-induced liver damages. Combined antioxidant therapy, which represents the core of the present study, has been shown to have a significant regulatory effect. The findings of the study will make an important contribution to the literature for the development of new therapeutic designs based on PCA and Vit E combination and pave the way for future studies that will highlight how the combined applications of these two molecules work at the molecular level.