Sanatçı ve malzeme ilişkisi içerisinde de bronz malzemenin kullanımı
In the relationship of artist and materials use of bronze material
  1. Tez No: 777025
  2. Yazar: TURAN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ÜLKÜ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Bronz, Döküm Tekniği, Mum Yok Etme Tekniği, Sculpture, Bronze, Casting, Wax Eradication Technique
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Taş, ağaç, metal ve pişmiş toprak gibi malzemelerden heykeller yapmak doğada güvenli bir şekilde var için insanlığın ilk çağlardan itibaren başvurduğu bir üretim biçimi olmuştur. Bilinen en eski alaşımlardan olan bronz, Tunç Çağı'ndan günümüze kadar kullanıla gelmektedir. Süs eşyasından savunma silahına kadar birçok alanda ya bulundukları gibi ya da işlenerek kullanılan metaller arasında bronz; altın, gümüş, bakır gibi diğer metallere göre daha dayanıklı bir yapıya sahip olmasından dolayı özellikle dış mekânda tercih edilmektedir. Bronz; heykel dökümü için en uygun ve yaygın kullanılan malzemelerden birisidir. Yapısal olarak oksitlenmeye karşı çok dayanıklı olduğundan dış mekân kullanımında ömrü çok uzundur. Antik Yunan ve geçmiş diğer uygarlıklardan günümüze kadar hemen hemen hiç bırakılmayan, geçerliliğini yitirmeyen ve dayanıklı olmasından dolayı heykel sanatı içinde final malzemelerinden en uygunu olarak, günümüze kadar uygulana gelmiştir. Bronz döküm tekniği adı altında birden fazla teknik bulunmaktadır. Bu çalışmada Heykelde final malzemelerinden biri olan bronzun, tüm plastik unsurları ve detayları ortaya çıkarmasından dolayı, bronz döküm teknikleri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modeling sculptures with stone, wood, and terra-cotta has been amongst production methods that the mankind has used since the first age. Bronze, which is one of the oldest alloys that is known, has been used since Bronze Age. Among the metals, which are used in many areas as jewelry or defense weapon in their both original forms or after processing Bronze, gold, silver, and copper, have more durable structures so they have been preferred for the exterior designs. Bronze is one of the most appropriate and commonly used materials for sculptures. Bronze has excellent oxide-proof features structurally so it is generally used in exterior places. Bronze has been used as one of the most appropriate final materials for the sculpturing since Ancient Greece and other civilizations. There are various techniques for bronze founding. The study is about“Lost-Wax”technique, which is one of the bronze founding technique because it represents all plastic elements and details of bronze which is one of the final material of Scultpures.