Hızlı katılaştırılmış Nd-Fe-B-Ce alaşımların yapısal ve manyetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the structural and magnetic properties of fast solidized Nd-Fe-Be-Ce alloys
  1. Tez No: 777233
  2. Yazar: ORKUN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KARAKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nd-Fe-B-Ce alaşımları, hızlı katılaştırma, eriyik eğirme, Nd-Fe-B alloys, rapid solidification, melt-spinning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hızlı katılaştırılmış Nd-Fe-B-Ce alaşımları melt-spinning yöntemiyle üretildi. Nd-Fe-B alaşımların yapısal ve manyetik özellikleri incelendi. Alaşımlar X-Isınları Difraktometresi (XRD), Alan Etkili Elektron Mikroskopu (FESEM), Enerji Dağıtıcı xIşını Spektroskopisi (EDX), Diferansiyel Termal Analiz (DTA), Titreşimli Numune Manyetometresi (VSM) ve Vickers mikrosertlik testlerine tabi tutuldu. X-Isınları Difraktometresi ile alaşımların faz yapıları incelendi Nd30FeB0.9Ce5 alaşımında; (004), (214), (105), (115), (006), (116), (511), (008), (317), (208), (218), (319) düzlemlerine ait pikler gözlendi. SEM mikroyapı analizine göre ingot alaşımın tanecik yapısının belli belirsiz oluştuğu ve kübik yaklaşık simetrik yapının 20 m/s ve 40 m/s 'de görülmeye başladığı tespit edilmiştir. EDX analizleri ile alaşım içerisindeki elementlere ait kalitatif ve kantitatif sonuçların elde edilmesi sağlanmış ve katkı elementlerinin miktarları ve NdFe-Ce' ye ait pik düzlemleri elde edilmiştir. VSM analizleri neticesinde alaşımlara ait histerezis eğrileri elde edildi. İngot alaşıma göre 80 m/s katılaştırma hızında üretilen numunenin coercivity değerleri yaklaşık %34 yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
Fast solidified Nd-Fe-B-Ce alloys were produced by the melt-spinning method. Structural and magnetic properties of Nd-Fe-B alloys were investigated. The alloys were subjected to X-Ray Diffractometry (XRD), Field Effect Electron Microscope (FESEM), Energy Dissipative x-Ray Spectroscopy (EDX), Differential Thermal Analysis (DTA), Vibrating Sample Magnetometer (VSM), and Vickers microhardness tests. Phase structures of the alloys were investigated by X-Ray Diffractometry. In Nd30FeB0,.9Ce5 alloy; Peaks of (004), (214), (105), (115), (006), (116), (511), (008), (317), (208), (218), (319) planes observed. According to the SEM microstructure analysis, it was determined that the grain structure of the ingot alloy was vaguely formed and the cubic nearly symmetrical structure began to appear at 20 m/s and 40 m/s. With EDX analysis, qualitative and quantitative results of the elements in the alloy were obtained and the amounts of additive elements and the peak planes of Nd-Fe-Ce were obtained. As a result of VSM analysis, hysteresis curves of the alloys were obtained. The coercivity values of the sample produced at a solidification rate of 80 m/s compared to the ingot alloy increased by approximately 34%.