Charismatic leadership in Egypt: Gamal Abdel Nasser
Mısır'da karizmatik liderlik: Cemal Abdülnasır
  1. Tez No: 777286
  2. Yazar: TUĞBA ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nasır, karizmatik liderlik, Mısır, Arap milliyetçiliği, Nasser, Charismatic Leadership, Egypt, Arab nationalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Mısır, 1952 ile 1970 yılları arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en etkili ülkelerden biri olmuştur. Söz konusu etki, o dönemde Mısır cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ın Mısır halkı ve onun ötesinde yaşayan Arapların gözünde oluşturduğu güçlü liderlik imajı sayesinde gelişmiştir. Nasır, Arap milliyetçiliğinin ve Arap birliğinin güçlü bir destekçisi olarak ön plana çıkmıştır. Ayrıca Nasır, sömürgeciliğe ve dünyadaki çift kutuplu sisteme şiddetli bir şekilde karşı çıkmıştır. Bu sayede Nasır, Arap dünyasındaki fikirleri ve politikalarıyla güçlü bir karizmatik liderlik oluşturmuştur. Nasır'ın Yemen Savaşı ve 1967 Arap-İsrail savaşında yaşanan yenilgilerin ardından bile halk tarafından desteklenmeye devam etmesi dikkat çekici olmuştur. Bu çalışma da Nasır'ın yaşadığını yenilgilerin ardından bile yönetimini nasıl sürdürebildiğini anlamaya odaklanıyor. Nasır'ın baskıcı politikaları Mısır'da ve tüm Arap dünyasında devam eden popularitesini tam olarak açıklamamktadır. Bu tez, Nasır'ın yönetiminin devamı için karizmatik liderliğin en önemli nedenlerden biri olduğu savunuyor. Özellikle bu çalışma, karizmatik liderliğin özellikleri, Nasır'ın iç ve dış politikası, karizmatik liderlik oluşma sürecini inceleyerek Nasır'ın karizmatik liderliği sayesinde yönetimini ve popülerliğini sürdürdüğünü öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
During the years between 1952 and 1970, Egypt was almost the most influential country in the Arab world. Gamal Abdel Nasser's powerful image in the eyes of the Egyptians and among the Arabs in general as the president of Egypt at that time was influential. Nasser strongly supported Arab nationalism and unity in the Arab world. Also, he was passionately against colonialism and the bipolar system in the world. Therefore, he created a powerful charismatic leadership with his ideas and policies among the Arabs. However, it was interesting to note that the domestic and regional support continued even after the defeats in Yemen and in 1967 War. Thus, this study focuses on understanding how Nasser was able to continue his rule even after the defeats. It is argued that his suppressive policies at home does not explain wholly his popularity in Egypt and beyond. Instead, the thesis claims that the charismatic leadership of Nasser was one of the main reasons for the continuation of Nasser's rule and his popularity. Therefore, the study suggests that Nasser was able to continue his rule and popularity with charismatic leadership by explaining the features of charismatic leadership, Nasser's domestic and foreign policies, and the process of the establishment of his charismatic leadership.