Spinal ve genel anestezi altında kalça fraktürü nedeni ile opere edilen hastaların PVI (pleth variability ındex) değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of PVI (pleth variability index) values of patients operated for hip fracture under spinal and general anesthesia
  1. Tez No: 777405
  2. Yazar: SERKAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM ABUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça Kırığı, Genel Anestezi, Spinal Anestezi, PVI, Hip Fracture, General Anesthesia, Spinal Anesthesia, PVI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Genel ve spinal anestezi ile opere edilen kalça kırığı cerrahisindeki hastalarda PVI kontrollü sıvı replasmanının hemodinami üzerine etkilerini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel yapılan bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniğinde kalça kırığı nedeniyle opere edilecek ASA-II grubunda,65 yaş üstü 76 hasta dahil edildi. Hastalar genel ve spinal anestezi grubu olarak iki gruba ayrıldılar. Preop yapılan monitörizasyonda PVI(Nabız Değişkenlik İndeksi) >14 olan her hastaya hastaya 15 dakikada 300 ml kristalloid verildi. Replasman sonrası PVI değerleri kaydedildi. Genel ve spinal anestezi indüksiyon sonrası 0-5-15-30-60. dakikalarda hastaların rutin monitorizasyon parametreleri kaydedildi. Başlıca PVI,HR (Kalp Atım Hızı) , OAB(Ortalama Arter Basıncı) değerleri çalışmaya alındı. Bu süre zarfında hastalara verilecek kristalloid miktarı 4-2-1 kuralına göre hesaplandı. Bulgular: Genel ve spinal anestezi grubundaki preop sıvı alan hastalarda PVI ve HR'nin istatiksel olarak anlamlı düştüğünü , OAB 'de ise anlamlı bir değişiklik gözlemlemedik. Sonuç: Spinal ve genel anestezi uygulanan hastalarda PVI rehberliğinde sıvı replasmanı yapılması perioperatif hemodinamiyi stabil tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed that to explore the effectiveness of PVI controlled fluid replacement therapy who were operated on hip fracture surgery under general and spinal anesthesia Materials and Methods: 76 patients over the age of 65 in the ASA-II group who were operated on for hip fracture surgery at the Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Orthopedics Clinic were included in this prospective observational study,. The patients were divided into two groups as general and spinal anesthesia groups. Patients whose PVI (Pleth Variability Index) >14 ,were given 300 ml of crystalloid in 15 minutes. Routine monitoring parameters of the patients were recorded at 0-5-15-30-60th minutes after general and spinal anesthesia induction. PVI, HR (Heart Rate), MAP (Mean Arterial Pressure) values were documented. Rest of the operation period, the amount of crystalloid was calculated according to the 4-2-1 rule. Results: We observed a statistically significant decrease in PVI and HR in patients in the general and spinal anesthesia groups who were received preoperative fluid challenge, but we wouldn't observe a statistically significant change in MAP both grops. Conclusion: PVI guided fluid replacement in patients undergoing spinal and general anesthesia keeps perioperative hemodynamics stable.