Türkiye - Rusya ilişkileri açısından Türkiye'nin bölgesel liderlik mücadelesinin analizi
Analysis of Turkey's regional leadership struggle interms of Turkey – Russia relati̇ons
- Tez No: 777450
- Danışmanlar: PROF. DR. KHALADDİN İBRAHİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Liderlik, Politika, Güç, Türkiye
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ortadoğu jeopolitiğinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Rusya Federasyonu Devleti bölgede hâkimiyet kurabilmek, oyun kurucu olabilmek, Ortadoğu'da ki politikalara yön verebilmek ve ayrıca bölgesel güç nitelik unsuru taşıyabilmek adına Ortadoğu'da liderlik mücadelesinde bulunmaktadır. Her iki devlet de ortaya koymuş olduğu oyun kurucu ve liderlik mücadelesinde ve jeopolitik olarak önem arz ettiği bu bölgede dış politikasını sağlam temelli ve rasyonel perspektifler ile oturtma gayretlerinde bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nun tarihten bu yana güçlü köklerinin olması ve her iki devletin de Ortadoğu'ya nasıl yön vereceklerini öngörebilmenin yanı sıra bölgedeki lider güç pozisyonunda olabilmek adına izledikleri politikaların değerlendirilmesidir. Ortadoğu'ya yön vermek ve liderlik etmek isterken bu iki devletin de hem ulusal hem de ticari iş birliği çıkarlarını korumaya özen gösterdiği bilinir ve Türkiye – Rusya arasındaki iş birliklerinde ciddi bir ticari hacim olduğu bilinmektedir. Her iki devletin de ticari kaygılardan ötürü yıllardan beri gelerek birbirine bağımlı bir hal aldığı bilinmekte. Türkiye ve Rusya bölgeye liderlik etme arzusundadır. Rusya bölgesel bir güç olduğunu hissettirmek ve kanıtlamak adına Ortadoğu'da ekonomik ve askerî açıdan bölgeye etki etmektedir. Türkiye, bölgesel gücünü kanıtlamak adına bölgede hava ve kara sınırlarını koruyup komşu ülkelerde yaşanan meselelere ulusal çıkarları doğrultusunda müdahale ederek bölgedeki iradesini göstermektedir. Bu süreç çalışmada realist perspektif çerçevesinde incelenmiştir. Bu tez çalışmasında, nitel araştırma yöntemi doküman ve metin analizi gibi veri toplama araçlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The State of the Republic of Turkey and the State of the Russian Federation, which are located in the geopolitics of the Middle East, are in a leadership struggle in the Middle East in order to establish dominance in the region, to be a playmaker, to direct the policies in the Middle East, and also to be a regional power element. Both states have made efforts to establish their foreign policy with well-founded and rational perspectives in the playmaker and leadership struggle they have put forth and in this region, where they are geopolitically important. The aim of this study is to evaluate the policies followed by the Republic of Turkey and the Russian Federation to be the leading power in the region, as well as to predict how the Republic of Turkey and the Russian Federation have strong roots in the Middle East. While trying to direct and lead the Middle East, it is known that these two states take care to protect both national and commercial cooperation interests, and it is known that there is a serious commercial volume in cooperation between Turkey and Russia. It is known that both states have become dependent on each other for years due to commercial concerns. Turkey and Russia desire to lead the region. Russia is affecting the region economically and militarily in the Middle East in order to make it feel and prove that it is a regional power. In order to prove its regional power, Turkey protects its air and land borders in the region and shows its will in the region by intervening in the issues in neighboring countries in line with its national interests. This process has been examined within the framework of a realist perspective in the study. In this thesis, data collection tools such as qualitative research method, document and text analysis were also used. Keywords; Region, Leadership, Policy, Power, Turkey