Caucasus in crisis (1870-1923)
Kafkaslar krizde (1870-1923)
  1. Tez No: 777452
  2. Yazar: SOYKAN DURDAĞI
  3. Danışmanlar: DR. FURKAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Elviye-i Selâse, Osmanlı İmparatorluğu, Rus Esareti
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Elviye-i Selâse bölgesi Osmanlı Döneminde Batumi, Ardahan ve Kars sancaklarından meydana gelen bölgeye verilen isim olmaktadır. Bölgenin 93 Harbinden sonra Osmanlı Devletinden ayrılmaya zorlanması bu bölgede yaşayan Müslüman Türk ahalisi için oldukça büyük olumsuzluklar teşkil etmekteydi. 1877-1878 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı – Rus Harbi sonrasında bu bölge yaklaşık 40 yıl boyunca Rus esaretinde kalmış ve her türlü zulme göğüs germeye çalışmıştır. Rusya'da yaşanan iç olumsuzluklar neticesinde Çarlık Rusya'sının yıkılması ile birlikte imzalanan Brest Litowsk antlaşması imzalanarak bu bölge gene Osmanlı devletine verilse de yaşanan sevinç çok kısa sürmüştür. 1. Dünya savaşının ardından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra bölge gene anavatanından ayrılmak zorunda bırakılmıştır. Sonrasında yaşanacak acı dolu günleri öngören Elviye-i Selâse halkı ise o günleri yeniden yaşamamak umuduyla milli teşkilatlanmalar kurmuştur. Bu teşkilatlanmalar ise tek bir merkezden yönetilebilmek için 17-18 Ocak 1919 tarihlerinde Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Elviye-i Selâse (“Triple Cities”) is the region consisting of Batumi, Ardahan and Kars sanjaks during the Ottoman Period. The fact that the region was taken from the Ottoman Empire after the Russo-Turkish War (1877–1878) was a major disadvantage for the Turkish people living in this region. After the Russo-Ottoman War of 1877-1878, this region remained in Russian domination for about 40 years and attempted to withstand every kind of persecution. This region was given to the Ottoman Empire pursuant to the Treaty of Brest-Litovsk, which was signed as a result of the collapse of Tsarist Russia due to its internal struggle; however, the joy was short-lived. After the Armistice of Mudros, which was signed after the World War I, the region was taken once more from the Empire. On the other hand, people of Elviye-i Selâse who foreseen the future painful days established national organizations in the hope not to relive the dark days. In order to manage these organizations from a single center, the Provisional National Government of the Southwestern Caucasus was established on January 17-18, 1919.