Pandemi dönemi uzaktan eğitim sürecinde ters yüz öğrenme modeli ile matematik öğretimi
Mathematics teaching with flipped classroom model in the distance education during the pandemic
  1. Tez No: 777454
  2. Yazar: ZELİHA ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Pandemi, Uzaktan Eğitim, Ters Yüz Öğrenme, Matematik Öğretimi, COVID-19, Pandemic, Distance Education, Flipped Classroom, Mathematics Teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
2019 yılı ile birlikte Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs kısa zamanda diğer ülkelere de yayılmış ve salgın pandemiye dönüşmüştür. Ülkeler salgının seyrine göre önlemler almış ve bu durumdan etkilenen alanlardan biri de eğitim olmuştur. Pandemi sebebi ile Türk Eğitim Sistemi'nde de yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçilmiş ve ülke genelinde her kademede uzaktan eğitim yapılmaya başlanmıştır. Bu araştırma ters yüz öğrenme modelinin uzaktan eğitim sürecine dahil edilerek tasarlanan bir matematik öğretim etkinliklerinin pandemi döneminde öğrencilerin öğrenmelerine katkısının değerlendirilmesi ve katılımcıların bu eğitim süreci ile ilgili görüşlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ters yüz öğrenme; derslerin teorik kısmının dersten önce sınıf dışı ortamlarda gerçekleştirildiği, sınıf içinde konu anlatımları yerine uygulamalara ağırlık verildiği bir öğretim yöntemidir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımının bir deseni olan eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılı Karadeniz Bölgesindeki bir ilin ilçe merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokulun 7. sınıfında öğrenim gören öğrenciler ile yapılmıştır. Katılımcılar ile ilk olarak 12 hafta boyunca ters yüz öğrenme modeli ile eğitim yapılmıştır. Bu süreçte her haftaya ait birbirinden farklı 12 tane ders planı oluşturulmuş, 12 haftanın ders kazanımlarının anlatıldığı 16 tane ders videosu hazırlanarak öğrencilerle paylaşılmıştır. Ders videoları YouTubeTR platformu üzerinden paylaşılıp, dersler online olarak EBA ve Zoom uygulamaları üzerinden yapılmıştır. Süreç sonunda 25 öğrenci ile görüşmeler yapılmış ve süreç hakkındaki fikirleri alınmıştır. Hazırlanan ders videoları, haftalık ders planları, öğrenci ürünleri ve öğrenci görüşmeleri araştırmanın verilerini oluşturmaktadır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde ters yüz öğrenme modeline karşı“özellikle ders videolarının internetten her an ulaşılabilir şekilde bulunmasına”öğrencilerin olumlu görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Uygulanan yöntemin uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin öğrenmelerini destekleyici nitelikte olduğu, ders dışı ve ders içi çalışmalar ile öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinden uzaklaşmadan matematik öğrenmelerini gerçekleştirdiği görülmüştür. Sonuç olarak ters yüz öğrenme modelinin sadece yüz yüze eğitimde değil değişen şartlarla birlikte farklılaşan öğrenme ortamlarına da uyarlanarak uygulanabileceği, bu tarz çalışmaların yapılarak eğitim sürecinin zenginleştirilerek desteklenebileceği çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The new coronavirus, which emerged in China in 2019, spread to other countries in a short time and turned into an epidemic pandemic. Countries have taken precautions according to the epidemic conditions, and one of the areas affected by this situation has been education systems. Due to the pandemic, face-to-face education had to recess in the Turkish Education System, and distance education was started at all levels throughout the country. This research was carried out to evaluate the contribution of a mathematics teaching activity designed by incorporating the flipped classroom model in the distance education process, to students' learning during the pandemic period, additionally to reveal the opinions of the participants about this process. Flipped learning is a teaching method in which the lecture is carried out outside the classroom before the lesson, and focused on practices instead of lectures in the classroom. The action research design was used in the research. The study was carried out with participants from seventh grade students in the center of a town in a city in the Black Sea Region during the 2020-2021 academic year. The participants were first trained with the flipped classroom model for 12 weeks. In this process, 12 different lesson plans for each week were prepared, and 16 lesson videos were prepared and shared with the students. Lesson videos were shared on the YouTubeTR platform, and the lesson practices were held online through EBA and Zoom applications. At the end of the process, 25 students were interviewed about their opinions about the process. Lesson videos, weekly lesson plans, student products and student interviews were the data of the research. According to the findings of the research, the students expressed a positive opinion about the flipped classroom model and especially the availability of lecture videos from the internet at any time was the most common idea of the participants. It has been observed that the flipped classroom model supports the learning of students in the distance education process. As a result, it is suggested that the flipped classroom model can be applied not only in face-to-face education, but also in differentiated learning environments with changing conditions, and that such studies can be carried out to support the education process by enriching it.