The use of simulation activities on the EFL learners' strategic competence
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin stratejik yetkinlikleri üzerinde simülasyon aktivitelerinin kullanımı
- Tez No: 777721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon Etkinlikleri, Stratejik Yetkinlik, YDİ Öğrencileri, Simulation Activities, Strategic Competence, EFL Learners
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez temel olarak İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin stratejik yetkinlikleri kullanma algılarını simülasyon etkinlikleri yoluyla incelemek üzeredir. Bu güncel araştırma için lisede öğrenim gören doksan katılımcı ölçüt örneklem kullanılarak seçilmiştir. Ölçüt, bireylerin 1) lisede İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenci olmasını ve 2) B1 seviyesinde İngilizce yeterliliğine sahip olmasını gerektirmektedir. TOEFL Junior sınavı sonuçları dikkate alınarak ölçütü karşılayanlar seçilirken diğerleri elenmiştir. Katılımcıların yarısı deney grubu, diğer yarısı ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Ayrıca, simülasyon aktivitelerini uygulaması için beş İngilizce öğretmeni dahil edilmiştir. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, katılımcılara bir stratejik yetkinlik anketi verilmiştir. Ardından, on hafta süresince simülasyon etkinlikleri uygulanmıştır. Eğitimden sonra da aynı anket son test olarak her iki gruba uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Son olarak deney grubundan gönüllü sekiz öğrenci ve üç öğretmen görüşmeye alınmıştır. Bulgular, uygulamadan sonra katılımcıların çoğunluğunun, tercih ettikleri dil ile ilgili olmayan stratejileri, dille ilgili stratejiler ile değiştirdiğini göstermektedir. Kontrol grubunun anket sonuçları ve görüşmelerin sonuçları deney grubunun algılarını desteklemektedir. Bu sebeple, simülasyon etkinliklerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin stratejik yetkinlikleri kullanma algılarını olumlu etkilediği sonucu çıkarılabilir. Bütüncül bakıldığında, simülasyon aktiviteleri iletişimsel yaklaşımların ilkeleriyle sınıf uygulamaları arasında köprü görevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
The main concern of this current thesis is to investigate Turkish EFL learners' perceptions of using strategic competence through simulation activities. For this present research, ninety high school participants were recruited using criterion sampling. The criteria required individuals to 1) be a high school EFL learner and 2) have B1 level English proficiency. Taking their TOEFL Junior exam scores as evidence of their language proficiency, learners who met the criteria were selected, while others were excluded. Half of the participants were assigned to the experimental group, and the other half was determined as the control group. Besides, five English language teachers were included as participants to apply the simulation activities. The research was conducted in three phases. First, the experimental group was subjected to a strategic competence questionnaire. Following this, they were exposed to the simulation activities treatment for ten weeks. After the training, the same data-collecting instrument was employed as a post-study data collection tool for both groups, and the results were compared. Finally, eight volunteers in the experimental group and three volunteer teachers were interviewed. Results show that most of the samples changed their preferred strategy from non-linguistic means to more linguistic ones. The control group's questionnaire and semi-structured interview results supported the experimental group's perceptions. Thus, it can be inferred that simulation activities positively affect the EFL learners' perceptions of using strategic competence. Overall, the simulation activities bridge the gap between the principles of the communicative approaches and classroom practices.