Türkiye'de sigorta suistimal problemlerinin tespiti ve çözüm önerileri
Detection of insurance fraud problems in Turkey and solution proposals
- Tez No: 778014
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigortalı, Kara Araçları, Suistimal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sigorta ve Risk Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüz literatürüne sunulan son dönem araştırmaları, sigorta sahteciliğini önlemek adına her ne kadar teknoloji ve veri analitiğini kullanmaya yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaştığını gösterse de uygulamada teknoloji bizlere sadece suistimal şüphesi hakkında ön bir bilgi verebilmektedir. Bu bağlamda dürüst sigortalıları korumak, mikro ve makro ölçekte suistimal için ayrılan kaynak verimliliğini gerçekleştirmek, suistimal önleme ve tespiti sonrasında caydırıcılığı sağlamak için yapılması gereken en önemli unsurun elektronik ortamda tutulan verilerin artırılması sayesinde, büyük verinin sağlıklı yorumlanması için geliştirilmesi gereken teknoloji ve hukuki alt yapı çalışmalarından geçeceği düşünülmektedir. Çalışma kapsamında ele alınacak konu, dört bölümde incelenmiştir. İlk bölümde, sigortanın tanımından bahsedilerek dünyada ve ülkemizdeki gelişimleri ile sigorta prensipleri ve türleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde“suistimal”(fraud) üzerinde durularak, insanların suistimal eylemlerine yönelme nedenleri incelenerek, özellikle“Kara Araçları Sigortalarında Suistimal Tipleri”özelinde ülkemiz Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosunun yapmış olduğu tespitlere yer verilerek durum tespiti yapılacaktır. Üçüncü bölümde araştırmanın amaç ve yöntemine ilişkin olarak sigortacılık sektöründe yer alan sigorta eksperleri ve sigorta araştırmacıları ile sigortalı/vatandaş özelinde sigorta suistimalleri hakkında durum ve süreç ölçümlenmesi amacıyla yapılan anketlere ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise ilgili anket ve araştırma üzerinden çıkarılacak sonuç ile ülkemizde sigorta suistimal vakalarının önlenebilmesi açısından verilecek önermelerle katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the recent research in today's literature focuses on studies that use technology and data analytics to prevent insurance fraud, in practice, technology only provides us with preliminary information about the suspected fraud. In this context, to protect honest policyholders, the micro and macro scale of the resource that is allocated to perform the efficiency fraud, fraud prevention and deterrence after the detection of the most critical factors that need to be made to ensure the data held electronically with increasing with technological developments as a result of interpretation of big data that pass through a sound legal infrastructure, it is believed. The subject discussed within the scope of the study has been examined in four sections. In the first part, the definition of insurance is mentioned and its devolopments in the World and in our country, and insurance principles and types are emphasized. In the second part, the situation will be determined by focusing on“fraud”, examining the reasons why people tend to commit fraudulent acts, and by including the determinations made by our country's Insurance Fraud Prevention Bureau, especially in“Fraud Types in Land Vehicle İnsurance”. In the third part, findings related to the surveys conducted to measure the situation and process regarding insurance loss adjusters and insurance researchers in the insurance sector and insurance abuses specific to the insured/citizen are given regarding the purpose and method of the research. In the fourth chapter, it is aimed to contribute with the conclusions to be drawn from the relavent survey and research, with the suggestions to be given in terms of preventing insurance fraud in a cases in a our country. Keyword: Insurance, Insured, Land Vehichles, Fraud