Endometriumun atipisiz hiperplazisi, atipili hiperplazisi (EIN) ve endometroid karsinomunda arıd1a, ARHGAP35, β-katenin ve PAX2'nin immünfenotipik ekspresyonlarının ayırıcı tanıya katkısının araştırılması ve klinikopatolojik parametreler ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the role of arid1a, ARHGAP35, beta-catenin and PAX2 immunophenotypic expressions in the differential diagnosis and their relationship with clinicopathological parameters in endometrial hyperplasia without atypia, endometrial atypical hyperplasia (EIN) and endometrial carcinoma
- Tez No: 778327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM LEBLEBİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial Karsinom, endometrioid karsinom, ARID1A, ARHGAP35, Beta-katenin, PAX2
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium kanseri gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Dünyada insidansı artmaktadır. Atipili endometrial hiperplazi (AEH) endometrial endometroid karsinomun (EEK) öncü lezyonu olarak tanımlanmıştır. Tümörün biyolojik davranışını etkileyen çok sayıda prognostik faktör mevcuttur. Atipisiz hiperplazi (ASH) ve atipili hiperplaziyi, ayrıca AEH ve EEK'yı birbirinden ayırt etme konusunda patologlar arasında uyum iyi değildir. Endometrial karsinomun öncül lezyonlarda PAX2 ve ARID1A ekspresyonunu araştıran çalışmalarda endometrial malign transformasyonda fonksiyon kaybının meydana geldiğini gösteren veriler mevcuttur. Çalışmamızda endometriumun ASH, AEH ve düşük dereceli EEK'sında ARID1A, ARHGAP35, Beta-katenin ve PAX2'nin immünfenotipik ekspresyonlarının ayırıcı tanıya katkısını ve EEK olgularında bu belirteçlerin diğer histopatolojik ve klinik prognostik parametreler ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü'nde 2016-2021 yılları arasında, endometrial küretaj ve rezeksiyon materyallerinden Grup 1 için 25 olgu (ASH), Grup 2 için 30 olgu (AEH), Grup 3 için 41 olgu (EEK) araştırmaya alındı. Histopatolojik olarak tümör derecesi, patolojik evre, vasküler invazyon gibi prognostik ve prediktif parametreler tekrar değerlendirildi. Seçilen parafin bloklara immunhistokimyasal yöntemle ARID1A, ARHGAP35, Beta-Katenin ve PAX2 uygulandı. Bulgular: AEH grubunda PAX2 nükleer ekspresyon kaybının oranı, ASH grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. EEK grubunda ARID1A nükleer ekspresyon kaybının oranı ASH ve AEH gruplarından anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. Beta-katenin nükleer ekspresyonu üç grubumuz arasında herhangi bir ayrım yapmamakla birlikte skuamöz metaplazi olan grupta anlamlı olarak yüksekti (p < 0.05). ARHGAP35 sitoplazmik ekspresyonu sırasıyla ASH, AEH ve EEK olgularında maligniteye gidiş ile birlikte azalmaktaydı (p < 0.05). Sonuç: Rutin pratikte morfoloji altın standart olmakla birlikte ASH ve AEH ayrımında PAX2 ekspresyon kaybı değerlidir. ARID1A ekspresyon kaybı hemen her zaman EK olgularında izlendiği için bu tip olgularda okült karsinom varlığının araştırılmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz. Beta-katenin'in nükleer ekspresyonun ASH/AEH/EEK'yı birbirinden ayırt etmediğini, sadece skuamöz metaplazi (morüler metaplazi) ile ilişkili olduğunu saptadık. ARHGAP35 ekspresyon kaybının atipisiz hiperplaziden maligniteye transformasyon sürecini göstermekte olduğunu ve kaybın EK ihtimalini kuvvetlendirdiğini düşünmekteyiz. Geniş serilerde kapsamlı olarak bu işaretleyicilerin değerlendirilmesi prognostik/prediktif değerlerini daha iyi ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Endometrial cancer is the most common gynecological cancer in developed countries. Its incidence is increasing worldwide. Atypical endometrial hyperplasia (AEH) has been defined as the precursor lesion of endometrial endometrioid carcinoma (EEC). There are many prognostic factors that affect the biological behavior of the tumor. It is very difficult to reach agreement among pathologists in distinguishing between hyperplasia without atypia (HWA) and AEH, as well as between AEH and EEC. In studies investigating the expression of PAX2 and ARID1A in precursor lesions, there are data suggesting that loss of function occurs in malignant transformation of the endometrium. In our study, it was aimed to investigate the contribution of immunophenotypic expressions of ARID1A, ARHGAP35, Beta-catenin and PAX2 to differential diagnosis in HWA, AEH and low-grade EEK of the endometrium, and the relationship of these markers with other histopathological and clinical prognostic parameters in EEK cases. Materials and methods: 25 cases for Group 1 (HWA), 30 cases for Group 2 (AEH), 41 cases for Group 3 (EEK) were included in the study from endometrial curettage and resection materials at the Pathology Department of Istanbul Education and Research Hospital between 2016 and 2021. Histopathologically, prognostic and predictive parameters such as tumor grade, pathological stage, and vascular invasion were reevaluated. ARID1A, ARHGAP35, Beta-Catenin and PAX2 were applied to the sections prepared from the selected paraffin blocks by immunhistochemical method.. Results: The rate of loss of PAX2 nuclear expression in the AEH group was significantly (p < 0.05) higher than in the ASH group. The rate of loss of ARID1A nuclear expression in the EEK group was significantly (p < 0.05) higher than the HWA and AEH groups. Although Beta-catenin nuclear expression did not differentiate between our three groups, it was significantly higher in the group with squamous metaplasia (p < 0.05). ARHGAP35 cytoplasmic expression differentiate between three groups, respectively with progression to malignancy (p < 0.05) decreased. Conclusion: Although morphology is the gold standard in routine practice, loss of PAX2 expression is valuable in distinguishing between HWA and AEH. Since ARID1A expression loss is almost always observed in EEC cases, we think that it is important to investigate the presence of occult carcinoma in such cases. We found that nuclear expression of Beta-catenin did not distinguish between HWA/AEH/EEC, but was only associated with squamous metaplasia (morular metaplasia). We think that the loss of ARHGAP35 expression indicates the transformation process from hyperplasia to malignancy and increase the possibility of EEC. Comprehensive evaluation of the expressions of these markers in large series of patients will better reveal their prognostic/predictive value. Kewords: Endometrial carsinoma, endometrioid carcinoma, ARID1A, ARHGAP35, Beta-catenin, PAX2