The Armenian granddaughters of 1915
1915'in Ermeni kadın torunları
- Tez No: 778389
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE SERRA MÜDERRİSOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı 1915'i deneyimlemiş Ermenilerin kadın torunlarının deneyimlerini ve sosyal bir travmanın olası kuşaklararası etkilerini niteliksel ve psikanalitik temelli bir perspektiften incelemektir. Uygun örnekleme yoluyla on katılımcı bulunmuş ve açık uçlu sorular kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Analizler, kuşaktan kuşağa aktarılmış travmanın varlığı, kuşaklararası ve ailesel iletişimin bozulması ve farklı bağlamlarda sessizliklerin işleyişi, travma sekelleriyle uyum gösteren duygu dünyaları ve bütünlüğü ve sürekliliği sekteye uğramış kültür, kimlik ve tarih algısı gibi bazı kuşaklararası etkilerin varlığını ortaya koymuş ve aktarımın sözel olmayan mekanizmalarla nasıl aktarılabileceğine dair bir tartışma sunmuştur. Katılımcıların anlatıları aynı zamanda“travmatojenik”bir sosyal bağlam içinde yer almanın bazı sonuçlarını aktarmıştır. Örneklemin boyutu Türkiye'de ve çoğunlukla İstanbul'da yaşayan Ermeni kadın torunların deneyimlerine dair sadece kesitsel bir bakış sunuyor olsa da çeşitli yoğun duyguların ve tepkilerin ve aktarım mekanizmalarının varlığı itibarıyla travmanın kuşaklararası izleri gözlemlenmiş ve aynı zamanda etkinlik gösterebilen bir“faillik”algısının sekteye uğraması ile bunu geri kazanma ve iyileşme çabaları arasında deneyimlenen uğraşlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to qualitatively explore the experiences of Armenian granddaughters who are the descendants of those who experienced 1915 and to explore the possible intergenerational consequences of a massive social trauma via a psychoanalytically informed perspective. Ten participants were found through convenience sampling. Face-to-face interviews were conducted in an open-ended question format. The analyses revealed some intergenerational consequences involving transmission of trauma, a disrupted intergenerational and familial communications as well as operation of silences within various contexts, a range of emotional responses that coincide with sequelae of trauma, an interrupted sense of cohesion and continuity of culture, identity, and history as well as a discussion on how mechanisms of transmission may operate non-verbally. The accounts of participants also indicated some consequences of being embedded in a“traumatogenic”social context. Although the sample size only gives a cross-sectional view of the experiences of Armenian granddaughters living in Turkey, mostly Istanbul, the intergenerational traces of trauma were observed through the existence of a variety of intense emotions, responses and mechanisms of transmission as well as a struggle between a sense of disrupted personal agency and attempts at resurrecting agency and healing.
Benzer Tezler
- Like i always knew it: The phenomenology of intergenerational trasnmission of trauma in three generations of Armenian women in turkey
Hep biliyormuşum gibi: Türkiye'deki üç kuşak Ermeni kadınlarında travmanın kuşaklararası aktarım fenomenolojisi
JANİN MARAZYAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Psikolojiİstanbul Bilgi ÜniversitesiKlinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. YUDUM SÖYLEMEZ AKYIL
- Türkiye'de Ermeni olmak: son yüzyılda Papazyan ailesi üzerine bir mikrotarih çalışması
Being an Armenian in Turkey: A microhistorical study on the Papazyan family in the last century
ÖYKÜ GÜRPINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
SosyolojiMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Latin Amerika'ya Ermeni göçü ve diaspora faaliyetleri
Armenian migration to Latin America and diaspora activities
TURAL OMARLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
SosyolojiAnkara ÜniversitesiLatin Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ZENGİN
- The Armenians and the development of photography in the Ottoman Arab lands
Ermeniler ve Osmanlı Arap topraklarında fotoğrafın gelişimi
RAHAF ALMOMANI
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Sanat Tarihiİstanbul Medeniyet ÜniversitesiUluslararası Osmanlı Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. M. TALHA ÇİÇEK
- Doğu Anadolu'da Ermeni terörü ve Hamidiye Aşiret Alayları (1891-1923)
The Armenian terror in Eastern Anatolia and Hamidiye Tribal Regiments (1891-1923)
HAYRİ BAŞBUĞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Tarihİstanbul Aydın ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDULHALUK MEHMET ÇAY