Acil serviste gerilim tipi baş ağrısında oksipital sinir bloğunun etkinliğinin araştırılması
Investigation of efficacy of occipital nerve block in tension-type headache in emergency department
  1. Tez No: 778950
  2. Yazar: ERDEM YAKUP ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen, Gerilim tipi baş ağrısı, Ultrasonografi eşliğinde büyük oksipital sinir bloğu, Acil servis başvuruları, Dexketoprofen, Emergency room admissions Ultrasonography-guided greater occipital nerve block, Tension-type headache
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı gerilim tipi baş ağrısında deksketoprofen ile birlikte büyük oksipital sinir bloğunu beraber kullanarak sinir bloğunun etkinliğini, incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 01.03.2022-31.08.2022 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evreni Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine baş ağrısı şikayeti ile başvuran gerilim tipi baş ağrısı tanı kriterlerine uyan hastalar arasından seçildi. Çalışmaya dahil edilen 166 hastadan 7 tanesi çalışmayı tamamlayamadığı için 159 hasta ile çalışmayı gerçekleştirdik. Çalışmamız tanımlayıcı araştırma modeline uygun olarak ve prospektif randomize olarak düzenlendi. Gerilim tipi baş ağrı olan hastalar iki gruba ayrıldı. Bir gruba deksketoprofen verildi (Grup 1). Diğer gruba ise deksketoprofen ve ultasonografi eşliğinde büyük oksipital sinir bloğu uygulandı (Grup 2) . Hastaların ağrıları 10 cm'lik vizüel analog skala (VAS) ile kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmamızda Grup 1 de 80 hasta yer alırken, Grup 2 de 79 hasta yer aldı. Hastaların 83'ünü kadın cinsiyet oluşturdu. Her iki grupta da yaş ortalamaları birbirine yakın olduğu gözlemlendi. Grup 1 hastaların geliş VAS değerleri ortalaması 8.56, Grup 2 hastaların ise 8.85 olarak hesaplandı. Hastalar tedavi sonrası ağrıları 0., 10., 20., 30., 60., 120. dakikada VAS değerlerine bakılarak değerlendirildi. Hastalarının sırası ile 10., 20., 30., 60., 120. dakikalarındaki ortalama VAS değişimleri Grup 1'de 8.56, 7.78, 5.64, 4.70, 3.85 iken Grup 2 hastalarında 8.85, 6.94, 4.94, 3.71, 2.62, 1.73 olarak tespit edildi. 20. dakikada Grup 1 hastalarının ağrılarında VAS değerinde 1.81'lik bir düşüş gözlemlenirken, Grup 2 tedavi verilen hasta gruplarında 3.91'lik bir düşüş gözlemledik. Her iki grup hastaların ağrılarında düşüş gözlemlememizin yanında ilk 20. dakika sonunda Grup 2 hastaların ağrılarında daha hızlı bir düşüş gözlemledik. 120. dakika sonunda Grup 1 hastaların VAS değeri ortalaması 3.85'e düşerken, grup 2 hastaların VAS değerleri 1,73 olarak hesaplandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda tedavi verilen her iki grupta da baş ağrısının tedavi edildiği tespit edildi. Blok yapılan Grup 2 hastalarda ilk 20 dakikada baş ağrılarında daha hızlı bir azalma gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Objectıve: The aim of our study is to examine the effectiveness of nerve block in tension-type headache by using the greater occipital nerve block together. Material and Method: Our research was done between 01.03.2022 and 31.08.2022. Among the patients who applied to the Atatürk University Research Hospital Emergency Department with the complaint of headache, those who met the diagnostic criteria for tension-type headache were determined as the research population. Since 7 of 166 patients included in the study could not complete the study, we conducted the study with 159 patients. Our study was designed in accordance with the prospective, randomize and descriptive research model. Patients with tension-type headache were divided into two groups. One group (Group 1) was given dexketoprofen. Patients with tension-type headache were divided into two groups. One group (Group 1) was given dexketoprofen. Greater occipital nerve block was applied to the other group with dexketoprofen and ultrasound guidance (Group 2). Pain of the patients was recorded with a 10 cm visual analog scale (VAS). Results: In our study, while there were 80 patients in the 1. Group, there were 79 patients in the 2. Group. Of the patients, 83 were female. It was observed that the mean ages were close to each other in both groups. The VAS values of the patients were measured at 0., 10., 20., 30., 60., 120. minutes after the treatment. The mean VAS changes at the 10th, 20th, 30th, 60th, and 120th minutes of the patients, respectively, were 8.56, 7.78, 5.64, 4.70, 3.85 in Group 1 and 8.85, 6.94, 4.94, 3. patients 71, 2.62, 1.73 in Group 2. While a decrease of 1.81 in the VAS value at 20 minutes was observed in the pain of Group 1 patients, we observed a decrease of 3.91 in the treatment of the patients who received Group 2 treatment. Besides we observed a decrease in the pain of both groups of patients, we observed a faster decrease in the pain of Group 2 patients at the end of the first 20 minutes. At the end of the 120th minute, the mean VAS value of Group 1 patients decreased to 3.85, while the VAS value of group 2 patients was calculated as 1.73. Conclusion: As a result of this study, it was determined that headache was treated in both groups that received treatment. A faster reduction in headaches was observed in the first 20 minutes of block in Group 2 patients.